Софийска градска прокуратура възложи на Държавна агенция „Национална сигурност" извършването на проверка по повод публикация в сайта „Биволь" - „ДжиПи Гейт": Гранд корупция с еврофондове и обществени поръчки през консултантски фирми", съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

На 14.09.2018 г. сигнал за нередности и измами при усвояване на средства от европейски фондове, по повод същата публикация е постъпил до главния прокурор от вицепремиера Томислав Дончев. Сигналът на г-н Дончев е адресиран и до министъра на вътрешните работи, както и до председателя на КПКОНПИ, с копие до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Одит на средствата от ЕС“.

Сигналите от Томислав Дончев и от сайта „Биволь“ са обединени.

Предмет на проверка ще са всички процедури по обществени поръчки и усвояване на средства от фондове на ЕС, описани в публикацията, както и участието в тях на посочените физически лица и търговци. Проверката на процедурите, свързани с отделните проекти и тяхното финансиране, ще обхване и действията на държавни органи и длъжностни лица. На ДАНС са възложени конкретни действия, свързани с изискване на документи, снемане на обяснения и проверка на твърдяните факти. В хода на проверката ще бъде осъществено и взаимодействие с КПКОНПИ.

ГДБОП: Разследващите български и румънски журналист не са били арестувани

ГДБОП: Разследващите български и румънски журналист не са били арестувани

Разследващите български и румънски журналист не са били арестувани. Това заяви днес директорът на ГДБОП Иван Спиридонов. По сигнал на репортерите, в С...

Протест в защита на разследващите журналисти, задържани от полицията в Радомир

Протест в защита на разследващите журналисти, задържани от полицията в Радомир

В този час пред Съдебната палата се събират хора в защита на разследващите журналисти. Поводът е ареста на журналист от сайта „Бивол“ и негов румънски...