НОВИНИ

Сградата на Районния съд в Карлово е пред рухване

Всеки един момент може да се наложи да се евакуират съдиите и служителите от Районния съд в Карлово. Причината е, че от години сградата е потенциално опасна и внезапно може да се срути.

bnt avatar logo
от Златин Бояджиев
22:29, 02.03.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
сградата районния съд карлово рухване

Сградата на съда в Карлово от години се води опасна и подлежи на конструктивно укрепване. От няколко дни обаче работещите в сградата са притеснени от съседен строеж. Последвали са спешни огледи и заседание на експерти от общината и Висшия съдебен съвет.

Галя Георгиева, член на ВСС: „Колегите съобщиха за изключително сериозни трусове в сградата, усетили са силни вибрации".

В позиция до БНТ от банката, която строи съседната сграда съобщиха, че строителната им документация е напълно изрядна и не са допринесли за влошаването на състоянието на сградата на съда. Известно е, че Съдебната палата е построена върху насип, при който са започнали процеси на пропадане и пропукване и това е известно, както на институциите в Карлово така и на обществеността, се отбелязва в позицията. Главният архитект на общината е потвърдил, че строителните дейности не са причина за усложненията на сградата на съда. Висшият съдебен съвет е взел решение да се търси нова сграда, в която да бъдат преместени съдии и служители.

Галя Георгиева, член на ВСС: „За тази сграда има обследване, което дава препоръка колективът на карловския районен съд да бъде изведен от сградата... Да намерим подходяща сграда сме влезли в преговори с кмета на общината и с областния управител и те са изпратили на ВСС предложения за няколко сгради".

От общината информираха, че сградите, които могат да предложат на съда са две - част от корпуса на професионална гимназия „Братя Евлоги и Христо Георгиеви" и бившият гарнизонен стол в града. И в двата случая обаче преди преместването ще се наложат сериозни ремонти. Висшият съдебен съвет е подсигурил средства за това, като идеята е да се действа възможно най-бързо.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Беззаконието на един заместник общински кмет
Беззаконието на един заместник общински кмет
Бъдете с празничната програма на БНТ по случай 3 март
Бъдете с празничната програма на БНТ по случай 3 март