На церемония в Централната софийска синагога Организацията на евреите в България "Шалом" удостои с почетния си знак президента Росен Плевнелиев, академик Светлин Русев и Българската православна църква.

Посмъртно с отличието беше удостоен Видинският митрополит Неофит, който в периода 1930-1944 г. е бил наместник-председател на Светия Синод.

Тогава архиереите взимат историческото решение да защитят нашите сънародници от еврейски произход от депортиране в лагерите на смъртта.

Президентът Росен Плевнелиев получи почетния знак "Шалом" заради неговите усилия за съхраняване паметта за Холокоста в България, за развитие на българо-израелските отношения и за продължаването на евроатлантическата интеграция на страната ни.

Росен Плевнелиев - президент на България (2012 - 2017): Аз бях и оставам с вас. Имаме обща цел, имаме обща кауза. Общото ни желание за мир и разбирателство между религиите, толерантност, сътрудничество между нациите, държавите и хората. Аз съм един от вас. Един миг, който ме изпълни с невероятен кураж и енергия да продължа да правя това, което правих през годините, днес тук ще остане завинаги в сърцето ми.