В ексклузивно интервю за БНТ министърът на вътрешните работи на Унгария Шандор Пинтер изрази надежда, че съвсем скоро страната ни ще стане пълноправен член на Шенгенското пространство. Шандор Пинтер беше в София за неформалната среща на министрите на вътрешните работи от страните-членки на ЕС. На нея бяха обсъдени общата миграционна политика и контрола на границите.

С министър Пинтер разговаря Цветана Кръстева.

Г-н Пинтер, Унгария заявява, че миграционната политика на Европейския съюз се е провалила. Тогава какво предлага Будапеща?

Шандор Пинтер, министър на вътрешните работи на Унгария: Преди всичко, нека да кажа колко съм щастлив, че отново съм в България. Винаги за мен е удоволствие да съм тук. Европейската миграционна политика не е успешна. Според нас, за да стане тя успешна, първо трябва да защитим външните граници на Европейския съюз. И след това можем да дискутираме миграционната политика и политиката за убежище. Нека да използвам възможността да поздравя България за това, че много успешно защитава външните граници на Шенгенското пространство като построи повече от 20 километра ограда по границата си.

Казвате, че първо трябва да бъдат защитени границите. Какво трябва да се направи, според вас?

Шандор Пинтер: Трябва да имаме граничен контрол, който да е достатъчно силен, за да не се позволява на никого да влиза безконтролно на територията на дадена страна. Трябва да стане възможно извън външните граници на Европейския съюз да преценяваме дали някои е истински бежанец, мигрант, икономически мигрант или авантюрист. Това, което казвам, не е нищо ново. Шенгенският договор много ясно определя правилата. Целта ни не е нищо друго освен да приложим шенгенските правила. Очакваме и всички други страни да ги прилагат. Освен това уважаваме Женевската конвенция и действаме според нея като даваме бежански статут на всеки, който има право. Очевидно може отново да има кризисни ситуации. Тогава трябва да разположим силите на Фронтекс, но за да може да стане това в определени страни при кризисни ситуации, са необходими човешки, финансови и материални ресурси. И това трябва да бъде осигурено от Европейския съюз, ако има необходимост.

Унгария бойкотира квотната система за мигранти, но честно ли е едни европейски страни да приемат стотици или хиляди мигранти, а други – да не приемат въобще?

Шандор Пинтер: Унгария не одобрява задължителната квотна система, защото не искаме някои други страни да определят кой да влиза или остава на територията на страната или не. Според нас това не е въпрос на солидарност, а въпрос на суверенитет. Според Лисабонския договор Европейският съюз е общност от суверенни страни. Така, че просто следваме това. През 2015 година 391 000 души влязоха на територията на Унгария и само за около 150 000 беше планирано да бъдат преместени в други страни членки. Но Унгария каза, че ние сами ще си решим проблема. Солидарността е многолика. Едно от лицата на солидарността е това да разпределим тези мигранти, които вече са на територията на Европейския съюз.

Кога смятате, че България ще влезе в Шенгенската зона и какво пречи това да не стане досега?

Шандор Пинтер: И аз това се питам, защото си спомням, че по време на унгарското председателство през първата половина на 2011 година аз самият бях този, който подкрепяше и призоваваше България да бъде приета в Шенгенската зона. Тъй като България напълно е изпълнила техническите изисквания за Шенгенската зона, смятам, че това ще стане много скоро.

Подкрепя ли Унгария българските усилия за ускоряване на европейските отношения с Турция и организиране на среща на високо европейско ниво с Турция в рамките на българското председателство?

Шандор Пинтер: Това е чувствителен въпрос. Но въпреки това като се има предвид миграционната ситуация в Европейския съюз, Турция играе важна роля.