Какви са възможностите за лечение със стволови клетки у нас и крие ли рискове подобна сложна медицинска процедура - темата в Сутрешния блок на БНТ1 коментира д-р Иван Тонев, хематолог в Отделение за трансплантация на хемопоетични стволови клетки към НСБАЛХЗ.

Трансплантацията на стволови клетки е утвърден начин на лечение, който се извършва в цял свят. Над 1 милион души са претърпяли трансплантация на стволови клетки, обясни д-р Тонев.

Д-р Иван Тонев, хематолог: Всеки, който има нужда от такова лечение, е потенциален кандидат, за него се търсят донори, защото намирането на съвместим такъв понякога е проблем. Много често могат да се ползват здрави дарители доброволци, които могат да дарят стволови клетки от костния си мозък или периферна кръв.

Лечението със стволови клетки е безплатно, то се финансира се от министерство на здравеопазването. В Александровска болница има обществена банка, в която са регистрирани около 1900 донора. Това обаче е малко на фона на други страни като Полша, например, отбеляза д-р Тонев.

Няма установени съществени рискове при процедурата, допълни медикът.

Вижте целия разговор във видеото!

За първи път във Варна трансплантираха стволови клетки на дете

За първи път във Варна трансплантираха стволови клетки на дете

Първата трансплантация на стволови клетки беше направена в новия трансплантационен център към Клиниката по детска онкохематология във варненската...