Френският сатиричен седмичник „Шарли ебдо”, в чиято редакция беше извършено нападение през януари 2015 година, подаде в съда жалба след като получи заплахи за нов терористичен акт в страната, съобщи в. „Паризиен”.

„Шарли ебдо” е подал жалба в четвъртък вечерта, заради заплаха за нов атентат, получена на страницата му във Фейсбук, след излизането от печат на последния брой на седмичника.

На първа страница са изобразени двойка мюсюлмани, които весело тичат по плажа. Голият мъж е с дълга брада, а голата жена пък е забрадена. Гениталиите и на двамата се виждат отчетливо. Текстът гласи: „Реформа в исляма: Мюсюлмани…освободете се! (от ограниченията)”.

„Паризиен” отбелязва, че седмичникът често получава във Фейсбук съобщения със заплахи, обиди и антисемитски изказвания, особено след терористичния акт в Ница.

През април 2011 година във Франция беше въведена забрана за носене на закриващо лицето мюсюлманско облекло на обществени места.

Последните заплахи са се появили след като на първа страница на изданието беше публикувана карикатура на футболиста Антоан Гризман, изобразен като вибратор, и текст „Гризман, накарай ни да вибрираме!”.