Щаб за борба с морбили заседава днес в Регионалната здравна инспекция в София. Целта е да се набележат мерки срещу драстичното нарастване на броя на болните от морбили у нас. В момента заразените са 759 - съобщи националният здравен инспектор Ангел Кунчев.

В София са две трети от заболелите, голям процент има и в Благоевград. В сравнение с миналата година броят на болните е над 40 пъти по-голям.

Набелязаните днес мерки са свързани с активно издирване на неимунизирани деца между 13 месеца и 18 години по пациентските листи на личните лекари, активна работа с лекарите и медицинските специалисти в лечебните заведения за ранно откриване и ранна диагностика на заболяването, още преди да е излязъл обривът. Продължава издирването на неимунизирани деца в детските и учебни заведения.

Доц: Лили Маринова, Регионална здравна инспекция - София: Имунизацията е най-важната мярка за овладяване на подобна ситуация.

Морбили е едно от най-заразните заболявания. Първата имунизация се извършва, когато детето е на 13 месеца, а втората - на 12 години. Едва тогава се смята, че вече е изграден имунитет.

България е на шесто място в Европа по разпространение на морбили

България е на шесто място в Европа по разпространение на морбили

Случаите у нас вече са над 460 и прогнозите са, че ще се увеличават. Сред заразените има и служители на лечебни заведения - в столичната окръжна болни...