НОВИНИ

Щастието да живееш втори живот

Млада жена от Раковски е вторият човек в България, който живее с трансплантиран бял дроб. Интервенцията е извършена в клиника във Виена.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
06:53, 18.01.2016
Чете се за: 00:54 мин.
Още

След месеци престой в болничното заведение и няколко операции, 26-годишната Таня вече е у дома. Средствата за трансплантацията са поети от държавата. Здравословните проблеми започват още с раждането ѝ. Не е навършила и година, когато я оперират от порок на сърцето. Няколко години след това се влошава белият ѝ дроб.

Таня Боргоджийска: "Аз никога през живота си не бях здрава и не знаех какво е да си здрав, знаех, че ми има нещо, но не знаех, че е чак толкова зле".

Едва когато навършва 18 години ѝ откриват белодробна артериална хипертония и започва лечение.

Таня Боргоджийска: "През 2010 г. ми казаха, че просто с лекарствата няма да се получи и, че единственият шанс е трансплантация на бял дроб".


;

По това време България подписва спогодба за членство в европейската програма „Евротрансплант” и Таня е включена в листата на чакащите. За операцията клиниката във Виена иска 120 хиляди евро.

Таня Боргоджийска: "Започнахме дарителска кампания, тъй като от страна на Здравната каса ни отпуснаха максимумът за тогава - 92 хиляди евро. Тогава все още имаше таван".

Таня трябва сама да доплати останалите 28 хиляди евро. Близките ѝ обаче успяват да съберат само осем хиляди евро. Затова се налага българската държава да гарантира, че ще поеме всички разходи. След шест месеца чакане, в края на юли 2015 г. се появява и подходящият донор. Трансплантацията е успешна, лекарите се справят и с настъпилите усложнения.Таня случайно научава, че донорът е 31-годишна жена от Дубровник. Категорична е в едно...

Таня Боргоджийска: "Живот, това е за мен донорството, живот".

Таня вече има смелостта да планира живота си и да осъществи мечтата си да учи криминална психология.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фандъкова: Има основание за санкции заради непочистването на спирки и тротоари
Фандъкова: Има основание за санкции заради непочистването на спирки и тротоари
Помощ за бездомен старец
Помощ за бездомен старец