НОВИНИ

Издирваният Тодор: Просто се бях зазимил и чаках да мине лошото време

Спасителната операция в Стара планина е с щастлив край - Тодор Владимиров е жив. Той сам е стигнал до хижа "Васил Левски", където е сборният пункт на всички планински екипи. В четиридневната акция по издирването му участваха спасители от Троян, Калофер, Карлово, Сопот и Пловдив, а днес се включи и военен хеликоптер от авиобаза Крумово.

bnt avatar logo
от БНТ
19:08, 16.12.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

След шест дни в планината при сериозни минусови температури, 40-годишният русенец е в добро здравословно състояние. След като стигнал до хижата, той останал изненадан, че го издирват спасителни екипи.

Тодор Владимиров: Отлично се чувствам. Нямам никакви проблеми. Просто ми свърши всичко и аз се бях зазимил горе четири дена, защото просто всичко беше свършило. Нали! И времето беше ужасно. Имаше виелици, минусови температури. Бях в палатката. Чаках малко да се пооправи и да сляза долу. Не ми е влизало в плана да ставам известен да давам интервюта. Просто реших да си направя една зимна планина на -10 -15 градуса. Да се накефя от факта, че съм горе по билото, една седмица на палатка на минусови температури.

След щастливата развръзка,възниква въпросът кой ще поеме разходите за спасителната акция и каква е отговорността на Тодор за това, че заради екстремното му планинско приключение десетки хора са го издирвали дни.

Христо Стаматов - началник на ПСС - Карлово: Доколкото зная той има някаква застраховка, тя ще покрие една минимална, даже доста минимална част от разходите, за самата акация и на военните, на нас това ни е работата, но той сам да си даде равносметка какво е направил.
Яна Динева - хижарка: Малко безотговорно е постъпил, но ще дава обяснения утре, няма никакво измръзване. Абсолютно здрав е. Няма проблем. Ще спи тук тази нощ и утре ще слезе.

Тодор твърди, че дължи оцеляването си в суровите условия само на солидната си подготовка.

Тодор Владимиров: С литър и половина бренди, отделно си бях взел два килограма ядки, отделно имах бутилка с газ да мога да си топя сняг. Имах всичко необходимо да изкарам една седмица. Така си го бях планирал.

След като хранителните запаси и газта привършили Тодор решил да слезе. Късметът му проработил, успял да види следи от спасителите, които го търсят и намерил хижата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бившият кмет на Младост с актове за 40 хиляди лева
Бившият кмет на "Младост" с актове за 40 хиляди лева
Жельо Бойчев: Нагледахме се на скандал след скандал
Жельо Бойчев: Нагледахме се на скандал след скандал