НОВИНИ

Ще бъдат ли разделени България и Румъния по механизма за наблюдение на ЕК?

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви, че е възможно механизмът за наблюдение на Румъния да бъде прекратен преди този на България, ако страната бъде готова и е достигнала необходимото равнище. Европейската комисия не е взимала решение за прекратяване на наблюдението на Румъния преди това на България, съобщи за БНТ говорителят на Комисията Мина Андреева. Тя припомни, че според правилата наблюдението на двете държави се води отделно, заради което се правят и отделни доклади.

Владислав Велев
от Владислав Велев
17:49, 16.02.2016
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

За да бъдат приети в Европейския съюз, през 2006 година България и Румъния се съгласиха да участват в механизма за сътрудничество и проверка. Европейската комисия проверява страните в различни проблемни области и публикува доклад. За България проблемните области са шест, сред които правосъдие, борба с организираната престъпност и корупцията, а за Румъния - четири. Няма пречки когато всички препоръки бъдат изпълнени, наблюдението на съответната страна да бъде прекратено. Това каза и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в понеделник след среща с румънския премиер Дачиян Чолош. Последните доклади за Румъния са положителни и има все по-малко забележки:

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: "Обясних на премиера какви са нашите условия, но очаквам до края на мандата на тази комисия да прекратим механизма за наблюдение. Няма тясна връзка между това, което аз наричам Българският случай и Румънският случай. Ако Румъния е готова преди нашите приятели - българите - е ясно, че за нея механизмът ще бъде прекратен. Ако Румъния достигне онова ниво на въвеждане и налагане на мерки, което очакват от нея Европейската комисия и други държави-членки на Съюза, механизмът също ще бъде прекратен".


;

Досега България и Румъния винаги са вървели "в пакет", но вече е ясно, че това може и да не продължи. Засега обаче няма взето решение за това:

Мина Андреева, говорител на Европейската комисия: "На няколко пъти председателят Юнкер е казвал, че има намерение през мандата на Комисията да прекрати този механизъм, ако продължават необходимите реформи. На този етап няма взето решение и ние няма да спекулираме за времето или формата на такова решение в бъдеще".

Очаква се следващите доклади за България и Румъния да бъдат публикувани в началото на 2017 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди на 16 февруари
Новините в 100 секунди на 16 февруари
Замърсеният въздух засяга 100% градското население
Замърсеният въздух засяга 100% градското население