Паник бутони ще имат 400-те нови линейки, които ще бъдат разпределени между Центровете за спешна медицинска помощ у нас. Те ще позволят бърза реакция при евентуално посегателство над лекарските екипи. Това заяви във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Той осъди зачестилите нападения над медици.

Министърът на здравеопазването заяви, че след последния акт на насилие над медици от филиала на спешна помощ в Горна Оряховица, още миналия петък е разпоредил там да има 24-часова физическа охрана. Той обяви, че всички доклади за нападения над медици вече са изпратени в прокуратурата.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Не мога да си обясня как могат да се атакуват хора, които не знаят какво е ден и какво нощ, които са първи до хората, които са изпаднали в тежко състояние. Затова се обръщам към всички - това е нещо, което трябва да забравим, което не трябва да се случва.

Проектът за модернизация на спешната помощ предвижда в страната да има 237 центрове и филиали. Там ще работят парамедици.

Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Започваме обучение, като ще ги върнем към системата на висшето образование. В Спешната помощ основно ще работят парамедици, а лекарите и сестрите ще намерят реализацията си в останалата част от сектора.

Националната здравна информационна система ще бъде готова най-късно в началото на другата година, посочи още здравният министър, като обясни, че обжалвания на част от обществените поръчки са забавили реализацията на системата. Министър Ананиев заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев откриха Център по интервенционална рентгенология в Университетската болница "Св. Марина". По-рано здравният министър се запозна и с новата лапароскопска апаратура в онкоболницата, за която община Варна отпусна близо 500 000 лева.

​Проблемите на Спешната помощ у нас - говорят специалистите

​Проблемите на Спешната помощ у нас - говорят специалистите

Липсата на кадри, лошите условия на труд, недостатъчния брой линейки, както и проблемът с безопасността на лекарите в Спешната помощ у нас, остават ос...