НОВИНИ

Ще бъде ли екстрадиран Цветан Василев в България?

България чака решение почти две години. Съдът в Белград е разрешил екстрадирането на банкера, стана ясно днес. Малко по-късно се разбра, че след обжалване на Василев по-горна съдебна инстанция е върнала решението заради открити пропуски. От българската прокуратура съобщиха, че от днес делото за източването на КТБ вече ще е за организирана престъпна група начело с Цветан Василев.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
18:05, 09.06.2016
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

След 2 години разследване, прокуратурата е преценила, че има данни КТБ да е източена от организирана престъпна група. В нея, според разследващите, участват всички обвиняеми по делото - Цветан Василев, заедно с висшите чиновници от БНБ, одиторите, 4-та директори и служители в КТБ. От днес делото е под надзора на Специализираната прокуратура. Предстои повдигане на нови обвинения.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Според анализа на доказателствата Цветан Василев е ръководител и организатор, останалите 13 лица са членове.

Защитата на Василев не беше изненадана от преместването на делото. Адвокат Константин Симеонов свърза новото развитие и с наблюдаващия прокурор.

Константин Симеонов - адвокат на Цветан Василев: Прокуратурата се притеснява от СГС и смята, че по-лесно ще се справи в Специализирания съд. Освен това Иван Гешев е кандидат за шеф на спецпрокуратурата.

За момента Василев е обвинен задочно за длъжностно присвояване на 206 млн. лева. Той се предаде на сръбските власти през септември 2014-та и оттогава тече процедура по екстрадиция. Адвокатът му потвърди, че първата инстанция за втори път е разрешила предаването на банкера на българската прокуратура. Втората инстанция обаче отново е върнала делото.

Константин Симеонов - адвокат на Цветан Василев: Мотиви има, но не съм ги виждал и Василев не ги е виждал. Съвсем прясно е произнасянето - дали са технически, или по същество не мога да кажа.

Прокуратурата у нас няма официален отговор за хода на производството по екстрадиция. Забавянето на процедурата няма да се отрази на хода на делото у нас, заяви Румяна Арнаудова. Чрез съдебна поръчка до Сърбия банкерът, е бил редовно призован от българската прокуратура и вече на 2 дати не се е явил, последната е 20-ти юни. Дори да не дойде, делото вече може да влезе в съда задочно.

Румяна Арнаудова - говорител на главния прокурор: Прокуратурата е положила всички усилия и е изпълнила законовите процедури да приключи делото в отсъствие на лицето.

През юли изтичат 2 години от началото на разследването. Прокуратурата обаче твърди, че не е притисната от срокове. Обяснението е, че максималният срок на разследване се изчислява, като от него се извадят дните, в които папките са били в съда.

Оказва се, че те са били там 344 дни, тоест почти година, заради мерки за неотклонение и искания за запор. Разследването вече е 250 тома, направени са повече от 130 експертизи и са разпитани близо 500 свидетели. От прокуратурата имат амбицията то да влезе в съда преди края на годината.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП поиска оставката на шефа на Пътната агенция
БСП поиска оставката на шефа на Пътната агенция
Парламентът одобри гаранционните споразумения за теглене на заеми за 1,2 млрд.лв
Парламентът одобри гаранционните споразумения за теглене на заеми за 1,2 млрд.лв