НОВИНИ

150 години от гибелта на Хаджи Димитър. Ще има ли възпоменателна монета?

Паметни ще останат в историята на освободителните борби сраженията на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през лятото на 1868 г. Следващата година се навършват 150 години от тези сражения, в които живота си губят двамата воеводи. Директорът на парк-музей "Шипка-Бузлуджа" е предложил по този повод да се издаде монета от Българската народна банка. Ще има ли такава монета - разговор в студиото на "Денят започва " с и.д. директор на парк-музей "Шипка-Бузлуджа" Чавдар Ангелов.

bnt avatar logo
от БНТ
11:20, 18.07.2017
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

"Искрено се надявам нашето предложение да стане факт. Още през 2016 г. периодично в началото на март получаваме информация от Министерството на културата, с което всеки музей, ако прецени да даде конкретно предложение за някаква подобна годишнина, през 2016 и през 2017 ние сме си направили предложението, именно това събитие - 150-годишнина от преминаването, организирането и действията на четата да бъде отбелязано чрез отсичане на такава споменателна монета. Към момента, следейки сайта на Българска народна банка все още нашето предложение не е включено в работната програма за следващата година и се надявам чрез възможността, която ни давате, да се обърне внимание на това важно събитие и в крайна сметка тази монета да стане факт", каза д-р Ангелов, вр.и.д. директор на НПМ "Шипка-Бузлуджа".

Той обясни, че в края на юни се е свързал с колегите си от министерството, които придвижват тази преписка и информацията, която е получил, е, че подадената от него информация е обобщена и предадена по посока на Народната банка.

"В крайна сметка изцяло в прерогативите на управителния съвет на банката е да се вземе такова решение, така че в този случай от наша страна и от страна на Министерство на култура, като наш принципал, работата е свършена и се стигаме до това да се вземе окончателното решение", продължи той.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Възобновяват церовите насаждения край село Близнаци
Възобновяват церовите насаждения край село Близнаци
Българи в Гърция: ​Ситуацията след наводненията се нормализира (ВИДЕО)
Българи в Гърция: ​Ситуацията след наводненията се нормализира (ВИДЕО)