НОВИНИ

Ще бъде ли решен проблемът с пресичането на натоварените улици във Варна

По официални данни във Варна живеят около 400 хиляди души. Те обаче са много повече. Като прибавим и хората, които работят в града, но живеят в околните населени места, с оказва, че на ден в града пребивават близо милион. Това изключително много затруднява автомобилният трафик, а пресичането на улиците се превръща в истинско изпитание за пешеходците. Пешеходните пътеки вече не са решение. Единственият начин проблемите да бъдат решени е изолирането на пешеходния от автомобилния трафик. И това може да стане с изграждането на подлези или надлези.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна
19:00, 17.06.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Булевард "Трети март" във Варна е един от най-натоварените пътни участъци в града. По него жителите на крайните квартали се придвижват до центъра. Пресичането му е изключително трудно, заради непрекъснатия поток от автомобили.

Денис Наумов, студент по архитектура
"Когато тези два вида транспорт се пресичат, общо взето е предпоставка за инциденти. Общо взето не е необходимо да се случи нещо, за да се предприемат някакви действия."

Регулирането на движението със светофари облекчава трафика. На места обаче са необходими пешеходни пътеки, защото кръстовищата са отдалечени едно от друго. Това води до затруднения както за шофьорите, така и за пешеходците, особено на местата, където има автобусни спирки. Затова студенти от Студентската лаборатория "Варна – град за хората" решават да помогнат на местната администрация, като предоставят безплатно проекти за изграждането на пешеходен надлез на един от най-критичните участъци във Варна – този на булевард "Трети март" между кварталите "Кайсиева градина" и "Владиславово".

Денис Наумов, студент по архитектура
"Двата потока се пресичат и проучванията показват, че е достатъчно интензивен потокът. И избягваме инциденти. Засега тук е удачно. Ще видим на други места."

Преградите между двете платна на булеварда не спират хората да пресичат неправилно, което застрашава живота им и е предпоставка за катастрофи.

Денис Наумов, студент по архитектура
"Това е проект, който смятаме, че може да свърши много добра работа за хората, които пресичат. И да се осъществят естествено без инциденти нещата."

С построяването на надлеза на булевард "Трети март" ще бъдат решени много от проблемите на пешеходците с пресичането на пътното платно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС е готов да удължи сроковете за усвояване на европарите за границата ни
ЕС е готов да удължи сроковете за усвояване на европарите за границата ни
По-строгият гръцки граничен контрол доведе до опашки на наша територия
По-строгият гръцки граничен контрол доведе до опашки на наша територия