До края на януари ще бъде обявена обществена поръчка за шест нови двигателя за "МиГ 29", каза пред журналисти в авиобаза "Граф Игнатиево" министърът на отбраната Николай Ненчев.

"МиГ 29", учебно-боен, днес лети за първи път с двата оборотни двигателя, получени в края на миналата година от Полша.

Правим всичко възможно и планираме да разширим базата и да обновим ВВС, така че да бъдат в състояние сами да охраняват родното небе, каза военният министър. Той посочи, че част от мерките за спасяването на ВВС е подписването на втори договор с Полша за поддръжка и модернизация на наличните бойни машини.

Сегашният договор се изпълнява стриктно и в срок, което ме прави оптимист да мисля, че съвсем скоро други три "МиГ 29" ще летят с нови двигатели.

Премиерът Бойко Борисов, който присъства на събитието, допълни, че държавата ще направи всичко възможно да откупи обратно авиационния завод, в който освен "МиГ" да се ремонтират и другите видове самолети на въоръжение у нас.

Борисов благодари на Полша, че "помогна с тези два двигателя в критичен момент за българските ВВС" и допълни, че през март предстои да приключи обновяването на авиобазата "Безмер", която по думите му "става уникална".

От своя страна посланикът на Полша у нас Кшищоф Краевски посочи, че днешното събитие е резултат от доброто сътрудничество между България и Полша.