НОВИНИ

Ще гласуват ли сънародниците ни отвъд океана и как се подготвят за избори?

Ден преди изборния ден българската общност в Ню Йорк отбеляза с литургия Архангелова задушница. Вярата в Бог и почитта към мъртвите събра хората тук заедно, а политиката за тях остана на заден план.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова оператор: Владимир Богдански
07:16, 06.11.2016
Чете се за: 01:08 мин.
По света

Архангелова задушница в църквата "Свети Свети Кирил и Методий" в Ню Йорк. 20 българи от различни краища на мегаполиса се събраха заедно ден преди президентските избори. След продължилата над 1 час литургия, те се събраха, за да почетат мъртвите. Президентските избори у нас не са тема на разговор, хората тук няма и как реално да се информират в хода на предизборната кампания, казва Иван Саганов от Гоце Делчев, който вече трета година живее в Куинс.

Иван Саганов: Най-вече по интернет, тъй като градът е много забързан, всеки е абониран за български медии, през телефона, и така най-вече интернет.

Иван не е американски гражданин и ще гласува само на българските избори. Ели Фиеро, обаче, не се интересува от българския вот и смята, че сънародниците ни зад граница не би трябвало да имат право на вот.

Ели Фиеро: Аз съм от тези хора, които смятат, че не трябва да гласуват българите в чужбина, защото са избрали да живеят в друга страна, не би трябвало да влияят на решението на хората, които са избрали да живеят в България. ние тук сме откъснати от България, преглеждаш вестници, новините и ако има нещо впечатляващо иначе какво участие да имаме.

За сметка на това живо се вълнува от вота за американски държавен глава.

Ели Фиеро: Навсякъде се обсъждат по всяко време, ако седнеш в ресторанта или ако си купиш кафе ще чуеш наоколо кой има доверие на кой, хората са ангажирани с тези избори, важно е накъде ще тръгне страната.

Бисера Параскова пък в рамките на няколко дни ще избере двама президенти. Взела е своето решение за българския вот с помощта на свои близки. От 1 година е американски гражданин и за първи път ще даде своя вот и за американски президент.

Бисера Параскова: Смятам, че трябва да си дадем гласа че всеки би трябвало да отиде и да направи това усилие. 1 път на колко на 4 години и един път на 5 години.

Християнският празник събра заедно малка част от българската общност в Ню Йорк, предстои да разберем дали утре и изборният ден ще ги събере заедно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Паспортните служби в цялата страна днес работят извънредно
Паспортните служби в цялата страна днес работят извънредно
Начало на изборния ден
Начало на изборния ден