НОВИНИ

Ще има ли Международен балетен конкурс във Варна?

Организаторите на Международния балетен конкурс във Варна обявиха, че тазгодишното издание на балетната олимпиада се отменя поради липса на пари. Не за първи път финансови проблеми променят периодичността на конкурса.

bnt avatar logo
от БНТ
20:40, 07.02.2020
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Международният балетен конкурс във Варна се провежда от 1964 година, като е първият в света и остава най-авторитетният. Много световни балетни звезди започват пътя си от неговата сцена. От 1992 година конкурсът е частен и се организира и финансира от Фондация "Международен балетен конкурс - Варна".

Димитър Димитров, председател на Фондация "Международен балетен конкурс - Варна": През последните години се натрупаха и няколко събития, които ни лишиха от някои от основните ни спонсори и дарители. За съжаление, не можахме да намерим алтернатива.

В Община Варна днес бяха изненадани от решението за отмяна на конкурса, след като по Фонд "Култура" и тази година са предвидени средства за него.

Антония Йовчева, директор Дирекция „Култура и духовно развитие", Община Варна: Балетната олимпиада като проект попада в направление "Фестивали и конкурси" и за всяко свое издание получава финансова подкрепа в размер на 110 000 лева. Община Варна предоставя и логистична подкрепа, имам предвид медийното отразяване на това културно събитие, преференциалните цени за Летен театър, репетиционните зали, хотели за участниците.

Балетната олимпиада досега е получавала и около 60 000 лева на издание от Министерството на културата.

Боил Банов, министър на културата: Поех ангажимент да вдигна подкрепата на 100 000 лв. Това е за нас доста сериозна миза, но с оглед важността на събитието, наистина трябва да ви кажа, че много хора извън страната познават страната покрай този балетен конкурс.

Балетната общност у нас е шокирана, че международният балетен конкурс няма да се състои.

Маша Илиева: Аз не мога да определя как стават нещата частни и държавни. Разбира се, с носталгия си спомням, когато всичко това беше държавно и държавата ни подкрепяше отвсякъде.
Димитър Димитров: Този конкурс е съхранен благодарение на фондацията, но конкурсът е на света, на Варна, на цялата балетна общественост.

Дори ако необходимите средства за 29-ото издание на конкурса бъдат събрани, вече е невъзможно той да бъде проведен през тази година. Затова и основната цел е намиране на спонсори и организиране на силен конкурс през следващата година, за да се запази авторитетът на Международният балетен конкурс във Варна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българин е правил ефектите във филма Ирландецът
Българин е правил ефектите във филма "Ирландецът"
Алкатрас на вирусите - германската свръхмодерна лаборатория
"Алкатрас на вирусите" - германската свръхмодерна лаборатория