КЕВР предлага с до 8% увеличение на цената на парното. Предвижда се още поскъпване на топлата вода и тока. Как по-високите цени ще се отразят на сметките на домакинствата - темата в Сутрешния блок на БНТ1 коментираха енергийният експерт проф. Атанас Тасев и Явор Куюмджиев - бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката.

Експертите коментираха ценообразуването на газа и механизмите за неговото определяне.

Цената на тока се променя в едногодишен период, докато при газа и парното е на тримесечие и това се определя от договора ни с Русия. Държавата не може да повлияе с нищо, защото доставчикът е един, обясни проф. Тасев.

Ценообразуването е свързано още с курса на долара и цената на петрола, затова никой няма инструменти за влияние на цената на газа. Това е един динамичен процес, който в този момент изисква увеличение, допълни Явор Куюмджиев.

По думите му, КЕВР няма да даде на "Булгаргаз" поисканите 14% увеличение, което представлява един вид буфер. Така се задава рисков момент с надежда в бъдеще плащането към дружествата да бъде компенсирано.

Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката: Проблемът у нас са ниските доходи и фактът, че близо 60% от населението са или енергийно бедни или на прага на енергийната бедност.
Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт: Последните три години цените на газа в България са най-ниски спрямо всички потребители на руски газ в Европа, така че ние в някаква степен сме облагодетелствани.

И двамата експерти бяха категорични, че прогнозираното увеличение в цената на газа няма да доведе до сътресения в бюджета на домакинствата, а по-скоро ще има ефект върху големите индустриални предприятия.

КЕВР предлага увеличение на цената на парното с до 8%

КЕВР предлага увеличение на цената на парното с до 8%

Комисията за енергийно и водно регулиране предлага увеличение на цената на парното с до 8%. Увеличението засяга София, Пловдив, Враца и големите градо...