НОВИНИ

Ще има ли дунавска риба на трапезата за Никулден?

С настъпването на зимата уловът в реката рязко намалява, въпреки че броят на рибарите се увеличава. Рибари от Силистра разказват, че са изчезнали много от традиционните за реката видове. Шаран за празника може най-лесно да се намери от платените водоеми или от магазина.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
07:16, 05.12.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Дойде ли Никулден рибарите знаят – мрежите остават празни. Не влиза дори и шаранът, който всички чакат за празничната трапеза.

Ганчо Драганов: Може би нивото е ниско, но по принцип по-рядко се хваща и зимата. Пролетта, когато е по-високо нивото, по имаме надежда.

Не само шаранът не влиза вече в мрежите. Рибари разказват, че е изчезнала много от традиционната дунавска риба.

Пламен Беремски: Сега в момента има платика и морунаж – караса изчезна, шарана намаля – лин не съм хващал от години …сабица – преди беше в изобилие – сом много по-рядко се хваща …
Ганчо Драганов: Около десетина петнайсе години съм се прехранвал от реката, но сега не може.

Една от причините според рибарите е укрепването на брега и унищожаването на преливниците, където рибата е хвърляла хайвера си.

Пламен Беремски: Преди имаше много хранителни отпадъци от консервения, от месокомбината - имаше и тя какво да яде – и според мен комбинацията от липсата на храна и липсата на места за популация довежда до нейното намаляване.

Празникът обаче си е празник и традицията трябва да бъде спазена. На трапезата да има риба. Дори и да не е шаран.

Ганчо Драганов: За мен Никулдена е празник с риба, с риба и приятели. Шарана съм приготвял единствено по два вида или на чорба или пържен, печен също, но по моему пържения е най-вкусно.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как трябва да се заплаща трудът по празничните дни?
Как трябва да се заплаща трудът по празничните дни?
Система за събиране на хранителни отпадъци от заведенията работи в Пловдив
Система за събиране на хранителни отпадъци от заведенията работи в Пловдив