Евроскептичната партия "Лига" на вицепремиера Матео Салвини печели изборите в Италия, показват екзит половете. Изненадващо, втора е лявоцентристката "Демократическа партия", а трета - популистката формация "Пет звезди", която управлява Италия в коалиция със Салвини. Изборите там в страната преминаха при активност от 61%.

Евроскептиците в Италия убедително спечелиха евроизборите след миналогодишната им победа на извънредните в страната парламентарни избори. Италия твърдо поема по пътя на евроскептицизма. Предварителните резултати, които бяха разпространени, показват следното:

  • Антиимигранстката крайнодясна евроскептична съуправляваща партия "Лига" на вицепремиера Матео Салвини - 33%
  • Лявоцентристите от Демократическата партия - 23%
  • Пет звезди - популистката партия, която също е в коалиция с "Лига" на Луиджи ди Майо - 16%
  • Форца Италия - крайнодясна партия на бившия премиер Силвио Берлускони - 8%
  • Последни са крайнодесните от Италиански братя - 6%
© БГНЕС

Общо четири от петте партии, които ще влязат в ЕП от Италия са евроскептични и големият победител Матео Салвини побърза да обяви снощи началото на нов Ренесанс за Европа, имайки предвид победите на Марин Льо Пен във Франция и Найджъл Фараж във Великобритания. Групата, която той ще сформира с Льо Пен се очаква да бъде шестата по големина в ЕП.

Матео Салвини, вицепремиер и лидер на "Лига": "Лига" е първа политическа сила в Италия, но Марин Льо Пен печели във Франция, Фараж печели във Великобритания... Това е знак, че Европа се променя. Резултатите от вота потвърждават очакванията ни. Но сега не е време за празненства, а за действия. Милиони европейци ни показаха, че имаме мисия - да насочим дебата за Европа в правилната посока.

Италия е една от страните, основателки на ЕС. След тези резултати при 60% активност, страната поема по пътя на евроскептицизма. Популистите от Пет звезди губят почти половината си гласоподаватели само за една година.

Евроскептиците печелят изборите в Италия

Евроскептиците печелят изборите в Италия

Евроскептичната партия "Лига" на вицепремиера антиемигрант Матео Салвини печели евроизборите в Италия, показват екзитполовете. Изненадващо, втора е ля...

Още по темата ЕВРОИЗБОРИ 2019