НОВИНИ

В търсене на решение за кризата в Северна Корея

Ще има ли осми пакет от санкции срещу Северна Корея заради вчерашния й ядрен опит? Това се очаква да стане ясно на започналото преди около час извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. То беше свикано по искане на трите западни постоянни членки - Съединените щати, Великобритания и Франция, и съюзниците им Япония и Южна Корея. Всички те са за още по-строги ограничения за икономиката на Пхенян. Китай и Русия обаче настояват за преки преговори за изход от кризата. За това разказва международния редактор Цветелина Йорданова.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
17:57, 04.09.2017 (обновена)
Чете се за: 00:36 мин.
По света

По време на заседанието на ООН американският постоянен представител Ники Хейли призова за налагането на възможно най-строги санкции, защото само по този начин може да се намери ефективно дипломатическо решение, а посланикът на Китай в ООН настоя за преговори със Северна Корея.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун прие управление през 2011 година и оттогава демонстрира решителност срещу вътрешните си врагове и да предизвиква безрасъдно външните. Действията му става все по-агресивни, а страната,която управлява е обвита в пълна секретност. Хората научават всичко от държавната телевизия и от една говорителка. Коя е тя, до днес не знаехме почти нищо. Вижте повече коя е тя в материала на Тоня Димитрова.


;

Всички страни, чийто глас е важен в тази криза, са за намиране на решение по мирен път. Те отбелязват, че рискът за цивилни жертви е голям за целия регион. Южна Корея е категорично против подобен сценарий, Китай също, който се опасява от сериозна криза по границата си. Япония е за намиране на дипломатическо решение. Проблемът е, че светът търси дълго време решение как да спре военните амбиции на Пхенян.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР предлага парите за извънреден труд на полицаите да се променят всяка година
МВР предлага парите за извънреден труд на полицаите да се променят всяка година
Пловдивска художничка представя творбите си в Благоевград
Пловдивска художничка представя творбите си в Благоевград