Ще има ли осми пакет от санкции срещу Северна Корея заради вчерашния й ядрен опит? Това се очаква да стане ясно на започналото преди около час извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН. То беше свикано по искане на трите западни постоянни членки - Съединените щати, Великобритания и Франция, и съюзниците им Япония и Южна Корея. Всички те са за още по-строги ограничения за икономиката на Пхенян. Китай и Русия обаче настояват за преки преговори за изход от кризата. За това разказва международния редактор Цветелина Йорданова.

Сеул: Северна Корея готви нови ракетни изпитания

Сеул: Северна Корея готви нови ракетни изпитания

Часове след опита на Пхенян с водородна бомба, Сеул показа военна мощ с учение, в което беше симулирана атака срещу севернокорейския ядрен полигон Пун...

По време на заседанието на ООН американският постоянен представител Ники Хейли призова за налагането на възможно най-строги санкции, защото само по този начин може да се намери ефективно дипломатическо решение, а посланикът на Китай в ООН настоя за преговори със Северна Корея.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун прие управление през 2011 година и оттогава демонстрира решителност срещу вътрешните си врагове и да предизвиква безрасъдно външните. Действията му става все по-агресивни, а страната,която управлява е обвита в пълна секретност. Хората научават всичко от държавната телевизия и от една говорителка. Коя е тя, до днес не знаехме почти нищо. Вижте повече коя е тя в материала на Тоня Димитрова.


Коя е водещата, която обявява новините по севернокорейската телевизия?

Коя е водещата, която обявява новините по севернокорейската телевизия?

74-годишната Ли Чхун Хи съобщава за всеки успех на севернокорейския режим. Бившата актриса за първи път се появява в ефир през 1971-ва година. Подкреп...

Всички страни, чийто глас е важен в тази криза, са за намиране на решение по мирен път. Те отбелязват, че рискът за цивилни жертви е голям за целия регион. Южна Корея е категорично против подобен сценарий, Китай също, който се опасява от сериозна криза по границата си. Япония е за намиране на дипломатическо решение. Проблемът е, че светът търси дълго време решение как да спре военните амбиции на Пхенян.