След като снощи британският парламентът отхвърли възможността страната да напусне Европейския съюз без сделка, днес се очаква правителство на Тереза Мей да предложи отлагане на Брекзит до 30 юни, ако депутатите одобрят до 20 март вече договореното с Евросъюза.

Гласуването ще започне в 19 ч. българско време.

По всичко личи, че разводът между Лондон и Брюксел става все по-хаотичен. Конкретното предложението за отлагане на Брекзит е знак, че в следващите дни Тереза Мей отново ще предложи на депутатите да дадат зелената светлина, на споразумението, което тя е договорила в Брюксел, смятат анализатори.

Мей предупреди, че без сделка налице Брекзит може да бъде отложен за много дълго време, а това неминуемо означава, че Великобритания ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент през май.

Тереза Мей, премиер на Великобритания: Ако в следващите дни парламентът подкрепи сделката, правителството ще може да търси варианти за кратко техническо удължаване на Член 50-и. Това ще ни осигури време да приемем необходимата законова рамка и да ратифицираме, споразумението, договорено с Европейския съюз.

Според лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джеръми Корбин, парламентът трябва да поеме контрол по развода между Лондон и Брюксел.

Джеръми Коробин, лидер на Лейбъристката партия: През последните 24 часа парламентът решително отхвърли вариантите "със сделка" с "без сделка". И сега, когато удължаването на Член 50-и е неизбежно, отговорността за това ще лежи единствено и само върху премиера. Но удължаването на Член 50, без ясна цел, не е решение!

Говорител на Евросъюза заяви, че да се гласува срещу Брекзит без споразумение не е достатъчно. Според германския външен министър Хайко Маас снощното гласуване на британския парламент e знак за разум. А днес депутатите ще трябва да гласуват дали да отложат планирания за 29 март фактически развод между Лондон и Брюксел.