НОВИНИ

Ще има ли отлив на германски летовници в Турция

Как предупреждението на Берлин се отразява на потока германски туристи към Турция? Един влиятелен представител на германския бизнес смята, че има опасност турският туризъм да колабира. От Германия тези дни дойдоха и още новини, свързани с почивките в Турция.

отлив германски летовници турция
bnt avatar logo
от БНТ
17:14, 25.07.2017
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

"Вече ме е страх да летувам в Турция" - чувам го всекидневно, включително и от колеги наоколо. Предупрежденията на германското Външно министерство към туристите не само се взимат съвсем насериозно - те са и сериозен външнополитически инструмент. Най-високата степен е предупреждението да не се пътува до определена страна - след него туроператорите са длъжни да върнат парите на клиентите.

Сега предупреждението е от по-ниска степен - само за повишена опасност. Според германския външен министър Зигмар Габриел, германските граждани вече не могат да бъдат сигурни, че няма да станат жертва на произволен арест в Турция. Антон Бьорнер, президент на Съюза за външна търговия, смята, че Турция сериозно ще пострада от това напрежение и дори има опасност туризмът ѝ да колабира.

Туристите се опасяват и от атентати в Турция. 2015 беше рекордна година по брой на германски туристи в Турция - 5,5 милиона. После обаче хората се уплашиха от ужасните покушения и през 2016 бройката спадна до 3,9 милиона. Пак толкова германски туристи се очакват в Турция и тази година. Според допитване на авторитетния институт "Емнид", в момента цели 49 процента от германците смятат, че не бива да се ходи в отпуска в Турция. Тези дни обаче пътниците на един самолет за Турция останаха на летището в Щутгарт по друга причина. Според непотвърдени информации, пилотът на авиокомпанията отказал да лети за тази страна - не е ясно дали от страх или пък в знак на политически протест. Компанията досега опровергава тази информация с твърдението, че пилотът в последния момент се разболял.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП: Напрежението за клас прослужено време е провокирано от правителството
БСП: Напрежението за клас "прослужено време" е провокирано от правителството
Все повече непълнолетни в Русе искат да работят
Все повече непълнолетни в Русе искат да работят