Представители на платформата отговарят на въпроси на няколко комисии в американския Конгрес. А основателят на мрежата Марк Зукърбърг наруши мълчанието си и в екслузивно интервю за CNN призна, че в случая с „Кеймбрдиж Аналитика“ са допуснати грешки.

„Фейсбук“ продължава да търпи колосални финансови загуби.

За реакциите след думите на Зукърбърг и колко от над двата милиарда потребители ще деактивират профилите си - отговорите от Теодора Гатева.

С пост във фейсбук Марк Зукърбърг, наруши мълчанието си по казуса с консултанската компания Кеймбрдиж Аналитика и изтичането на личните данни на около 50 милиона потребители. Призна, че са допуснати грешки и макар че заяви, че голяма част от пропуските са поправени, обяви редица нови мерки, които да подобрят защитата на чувствителна информация. Ревизия на всички приложения с достъп до голямо количество данни, одит на подозрителни приложения, нови правила и за разработчиците на софтуер са само част от предложенията.

Едни приеха думите на Зукърбърг за извинение, други като адвокатска пледоария и политическа защита.

Сафия Ноубл, Южнокалифорнийски университет: Очевидно „Фейсбук“ търпи колосални финансови загуби, губи позиции на пазара и потребителското доверие в продукта си. В дългосрочен план ще им се наложи да отговарят на много въпроси относно регулацията на платформата, вероятно ще се стигне до законодателни мерки, за да се гарантират данните на потребителите.

И въпреки призивите за деактивиране на профили, мнозинството от потребители не са склонни на толкова драстични мерки. А според политолози достъпените от „Кеймбридж Аналитика“ данни не са могли съществено да повлияят на изхода от президентските избори през 2016 в САЩ.

Марк Зукърбърг
Марк Зукърбърг © БТА

А Германия стана поредната държава, която поиска обяснение от по казуса със социалната мрежа.

Катарина Барли, министър на правосъдието: Бих искала да знам има ли засегнати германски потребители. Искам да разбера и какво ще направи „Фейсбук“, за да не позволи повторението на такива инциденти.

По информация на американски медии Марк Зукърбърг ще направи специално обръщение към служителите на компанията утре.

Директорът на "Кеймбридж Аналитика" е уволнен заради скандала с Фейсбук

Директорът на "Кеймбридж Аналитика" е уволнен заради скандала с Фейсбук

Директорът на британската консултантска фирма "Кеймбридж Аналитика" е уволнен заради разразилия се скандал за злоупотреба с личните данни на над 50 мл...