НОВИНИ

Ще има ли промяна в отношенията Германия - Русия?

Германският канцлер Ангела Меркел пристига на посещение в Русия. Конфликтите в Сирия и Украйна са сред основните теми, които тя ще обсъди с руския президент Владимир Путин. По-късно днес той ще разговаря с американския си колега - Доналд Тръмп.

промяна отношенията германия русия
bnt avatar logo
от БНТ
11:19, 02.05.2017
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Канцлерът Меркел пристига в Сочи две години след последната си визита в Русия, при това в момент, когато отношенията по оста Берлин-Москва не са във върхова форма, а причината е анексирането на Крим.

Формалният повод за посещението на Меркел е подготовката на срещата на Г-20, която ще се състои през юли в Хамбург. Според експерти, обаче, Сирия и Украйна ще бъдат във фокуса на вниманието на двама от най-влиятелните световни лидери ще обсъдят. Меркел ще търси варианти за прекратяване на конфликта в Украйна с помощта на влиянието на проруските сепаратисти в региона, а и се нуждае от сътрудничеството на Москва по сирийския въпрос.

Путин пък ще разчита на подкрепата на Меркел за премахването на санкциите на ЕС срещу Русия, а и иска да разбере мнението ѝ за американския президент - Доналд Тръмп. Именно американският президент и предстоящите избори в Германия са другите стратегическа причина за визитата на Меркел в Сочи, пишат руски медии.

Тръмп все още не е дал ясен сигнал каква точно ще е политиката му спрямо ЕС и това е шанс за възраждането на качествения диалог Берлин - Москва. Освен горещите конфликтни точки Путин и Меркел ще обсъдят и редица икономически теми от двустранен интерес. Политолози обаче не очакват пробив или съществена промяна в отношенията Германия - Русия.

По-късно през деня руският държавен глава ще разговаря с американския си колега Доналд Тръмп. Според предварителната информация основната тема ще бъде конфликтът в Сирия, а за утре е планирана среща между Путин и турския президент - Реджеп Тайип Ердоган.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Просперитетът на българските граждани зависи от общите ни усилия
Румен Радев: Просперитетът на българските граждани зависи от общите ни усилия
Събират се още средства за новия храм на Варна
Събират се още средства за новия храм на Варна