Президентът на Косово Хашим Тачи повтори идеята за корекции на границата със Сърбия. В профила си във Фейсбук той коментира, че инициативата среща голям отпор и единственият възможен изход е да бъде свикан реферндум.

Още преди седмица Тачи поясни, че не става дума за размяна на територии или разделяне на Косово. И опозицията в Прищина, и властта в Белград реагираха остро.

Регулирането на отношенията между двете страни е ключово за европейската им перспектива. Корекциите ще бъдат на дневен ред през септември, когато Косово, което не е признато от Белград и Сърбия ще седнат на една маса в Брюксел, в пореден опит да изгладят споровете по между си.

Хашим Тачи, президент на Косово: Решен съм да постигна спорaзумение и след молба на представителите на Прешевската долина, предложих корекция на границата със Сърбия - като единствено възможен вариант за официализиране на исканията на албанците там. Това не означава разделяне на Косово, нито автономия за сърбите. Корекцията на границите означава присъединяване на Прешево и околностите, което трябва да е нормален, прозрачен процес.Времето на войните свърши, няма да има разделяне, размяна или автономия. Само корекции и само със съгласието на двете страни.
Хашим Тачи: Желанието на Сърбия за разделяне на Косово е неприемливо

Хашим Тачи: Желанието на Сърбия за разделяне на Косово е неприемливо

Желанието на Сърбия за разделяне на Косово е неприемливо, но корекция на границите и присъединяване на Прешевската долина към Косово е осъществимо. То...