НОВИНИ

Ще има ли сближаване на европейската и израелската позиции за Ерусалим?

Израелският премиер пристигна на посещение в Брюксел. Преди срещата си върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини срещата и европейските външни министри Нетаняху заяви, че Ерусалим е историческата столица на Израел и решението на Тръмп за преместване на американското посолство там не е заплаха за мира, а възможност за постигане на мир. Още за срещата - вижте от кореспондента на БНТ в Брюксел Деси Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
11:55, 11.12.2017
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Това е първото посещение на израелски премиер от 22 години в Брюксел. Това каза Федерика Могерини преди срещата си с Нетаняху. Тя отново потвърди позицията на ЕС, че трябва да се търси мирно разрешение на проблема и съобщи, че ще има подобна среща с президента Абас.

Премиерът Нетаняху каза, че Ерусалим е историческата столица Израел и така е от 3000 години. Той не пропусна да подчертае, че Израел е стратегически партньор на Европа и че е предотвратил много терористични актове, които биха коствали живота на много европейци. Освен това той коментира, че в бъдеще Израел би бил стратегически партньор в сферата на иновациите и в киберсигурността. Според него Израел е една от страните, която е много силна в това отношение.

Дали ще има сближаване на европейската и израелската позиции засега не е ясно. Все още няма коментари по неговите изказвания. Това, което Фдерика Могерини подчерта е, че ЕС остава единен зад позицията си, която е критична към признаването на Ерусалим като столица на Израел. Нетаняху имаше и работна закуска с 28-те външни министри от ЕС.

Бенямин Нетаняху, премиер на Израел: Време е палестинците да признаят еврейската държава и също да признаят факта, че тя има столица, която е Ерусалим. Вярвам, че повечето европейски държави ще преместят посолствата си в Ерусалим и ще признаят Ерусалим като столица на Израел.
Федерика Могерини, върх. представител на ЕС за външна политика: Ние ще продължим да зачитаме международния консенсус за Ерусалим. Вярваме, че страните могат да бъдат ангажирани в преговори с помощта на международната общност.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спукан главен топлопровод е причината 4 квартала в София да останат без парно
Спукан главен топлопровод е причината 4 квартала в София да останат без парно
Две от касите за местни данъци във Варна работят извънредно
Две от касите за местни данъци във Варна работят извънредно