НОВИНИ

Високо напрежение: Ще има ли сблъсък между САЩ и Русия заради Сирия?

Войната в Сирия изглежда пред нова ескалация - този път с опасност от пряк сблъсък между САЩ и Русия. Американският президент Доналд Тръмп предупреди в Туитър, че скоро ракетите ще полетят към Сирия. А Русия даде да се разбере, че ще защитава съюзника си Башар Асад и може да удря установките, от които ще бъдат изстрелвани американските ракети.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров Деян Йотов
18:03, 11.04.2018
Чете се за: 02:54 мин.
По света

Около 4 часа през нощта вашингтонско време президентът на Съединените щати Доналд Тръмп отправи чрез туитър недвусмислено предупреждение към сирийските власти и руските им съюзници. Той даде да се разбере, че е готов да бомбардира Сирия, въпреки предупрежденията от Москва да не го прави, за да не дестабилизира целия Близък изток. И да не задълбочава кризата в отношенията между двете свръхсили от Студената война.

;

Малко преди това руският посланик в Ливан заяви, че въоръжените сили на Русия няма да останат безучастни и ще защитят съюзника ѝ Башар Асад.

Александър Засипкин, посланик на Русия в Ливан: В случай на американски военен удар, бих припомнил декларираното от президента Путин и военното ни командване - че ракетите ще бъдат сваляни и дори ще бъдат обстрелвани установките, от които ще бъдат изстрелвани.

Реакцията на Кремъл беше саркастична. „Ние не участваме в туитър дипломация, поддръжници сме на сериозните подходи“, заяви говорителят Дмитрий Песков.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Както и досега, иска ни се да се надяваме, че всички страни ще избягват стъпки, които А - не са провокирани от нищо, и Б - могат да дестабилизират още повече и без това крехката ситуация в региона.
;

В късния следобед руският президент Владимир Путин направи задочен коментар, но не само за напрежението около Сирия, а по принцип за противопоставянето със Съединените щати.

Владимир Путин, президент на Русия: Ситуацията в света става все по-хаотична. Въпреки това ние все пак се надяваме в края на краищата ще надделее здравият разум.

Сутринта Руският посланик в Ливан заяви, че въоръжените сили на Русия няма да останат безучастни и ще защитят съюзника ѝ - президента Башар Асад.

Александър Засипкин, посланик на Русия в Ливан: В случай на американски военен удар бих припомнил декларираното от президента Путин и военното ни командване - че ракетите ще бъдат сваляни и дори ще бъдат обстрелвани установките, от които ще бъдат изстрелвани.

Иран също декларира подкрепата си за Дамаск, а Великобритания и Франция остават твърдо зад Тръмп. Външното министерство на Сирия обаче ги обвини, че използват „фабрикации и лъжи“ като претекст за нападение.

;

Ракетната заплаха на Тръмп дойде след като късно снощи в Съвета за сигурност на ООН Вашингтон и Москва си блокираха взаимно проекторезолюциите за разследването на предполагаемата употреба на бойни отровни вещества в Дума.

Василий Небензя, посланик на Русия в ООН: Съединените щати за пореден път се опитват да подведат международната общност и правят още една крачка към конфронтация.
Ники Хейли, посланик на САЩ в ООН: Руската резолюция дава на Русия възможност да избира разследващите и да оценява резултатите. Няма нищо независимо в това.

Двете сили се обвиняват взаимно, че искат да контролират и манипулират резултатите. Световната здравна организация обяви днес, че от местни партньори е получила съобщение за поне 500 души от Дума, които имали симптоми на обгазяване. Руският генерален щаб обаче заяви, че нападението е било инсценирано от т.нар. Бели каски - опозиционна сирийска правозащитна организация.

;

Удар срещу сирийски позиции от страна на Съединените щати най-вероятно ще има. Хипотезата засилват и отменените визити в чужбина на американския държавен глава Доналд Тръмп и министърът на отбраната Джеймс Матис. Възможният удар на Вашингтон може да дойде от кораби и от въздуха. В момента в Средиземно море се намира ескадреният миноносец "Доналд Кук" с управляеми ракети на борда. Сирийският център за наблюдение на човешките права, съобщава че правителствените войски на Башар Асад изнасят оборудване от главните летища и военновъздушни бази в очакване на атаката. Призив за мир имаше от страна на турския премиер Бинали Йълдъръм. Той, заяви че Русия и Съединените щати трябва да спрат „уличния бой" за Сирия, за да не пострадат цивилни. Москва също не предприема действия, а руският президент Владимир Путин изрази надежда, че „здравият разум“ ще надделее в напрегнатата обстановка.

;

Малко след заплахата си с ракетни удари американският президент Доналд Тръмп отправи и положително послание към Москва. В профила си в Туитър той написа, че отношенията с Русия в момента са по-лоши от всякога, включително и от Студената война. Милиардерът дори изрази желанието да помогне на икономиката на Русия и призова да спре оръжейната надпревара.

;

Именно икономиките на двете световни сили играят важна роля в Сирийския конфликт според арабиста, професор Владимир Чуков. Ето какво още каза той за създалото се напрежение и възможно ли е да се разпали нов глобален конфликт:

Владимир Чуков, арабист: Ако погледнем състоянието на руската рубла, снижаването на стойността ѝ, означава, че е обявена война. Макар че имаме първични симптоми, мисля, че нещата са въпрос на дни да бъде нанесен военен удар. Предполагам, че в момента се правят списъци с потенциалните мишени. Вероятно става въпрос за летища, за сградата на генералния щаб на Сирийската армия, възможни позиции на Хизбула, на иранските части, на шиитските милиции. Възможна цел е президентският дворец. Дойдоха преди малко непотвърдени новини, че Башар Асад е напуснал президентския дворец.
;

Европейската агенция за контрол на въздушния трафик „Евроконтрол“ предупреди авиокомпаниите да са предпазливи в полетите си над източното Средиземноморие. Причината е възможното започване на въздушни удари по обекти в Сирия през следващите 72 часа. Според „Евроконтрол“ при ракетни удари е възможно от време на време да прекъсва радионавигационната апаратура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сръбски военен самолет се разби при тренировъчен полет, единият пилот загина
Сръбски военен самолет се разби при тренировъчен полет, единият пилот загина
Бойко Борисов към хората с увреждания: Реформата в ТЕЛК ще продължи
Бойко Борисов към хората с увреждания: Реформата в ТЕЛК ще продължи