Специалисти предупреждават за сериозни проблеми в мрежата, които могат да възникнат днес и от днес. Причината е, че за първи път се променят ключовете в системата DNS, която преобразува буквен адрес на сайта в цифров IP адрес.

Ще има ли проблеми в мрежата - в студиото на Сутрешния блок говори Александър Ненов, интернет предприемач.

Ненов обясни, че новият ключ се въвежда заради безкрайно много измами с банкови сайтове или сайтове за разплащания, включително и нелегален софтуер. Промяната ще предотврати подобни действия. Нелегалният софтуер ще бъде много по-трудно да бъде изтеглен, инсталиран, кракван, а тези нелегални софтуери, които до този етап са инсталирани, ще спрат да работят.

Александър Ненов увери, че няма причина потребителите да се притесняват, че интернет ще работи по-бавно.

Александър Ненов, интернет предприемач: Фейсбук си работи идеално. Няма причина да се притесняваме, още повече, че тази процедура е готвена години. Зад нея стоят хора от Google и тя вече е в сила. Интернет работи чудесно. Общо взето имаше малка паника, като проблем 2000, когато очаквахме да спре токът по целия свят, пък нищо не се случи. В случая ние вече сме потребители на тези нови DNS-и, още в този момент и нещата са доста добри.


Вижте повече във видеото.