Това лято се очаква най-сетне да заработи системата за наемане на градски велосипеди в София. Такава надежда изрази кметът Йорданка Фандъкова по време на днешното заседание на Столичния общински съвет.

София

Процедурата по избор на концесионер, който да стопанисва градските колелета и да изгради велогардероби на територията на София срещу ползването на рекламни елементи, които ще отдава под наем се проточи повече от година заради обжалване на един от четиримата участници в конкурса.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Информацията ми е, че последното дело е минало и сега очакваме решението на съда. За мен няма значение кой ще изпълнява тази услуга, важното е всичко да приключи и да се надяваме, че още това лято ще може да започне изграждането и да имаме вече градски велосипеди в София."

Градските велосипеди ще бъдат разположени на специални стоянки. На 33 станции ще могат да се обменят до 400 велосипеда. Те ще са разположени в централната част на града, а първият половин час от ползването им ще е безплатен. След това цената ще е 1 лев на час. Всички велосипеди ще са оборудвани с GPS-и, за да може да се следи местоположението им и да се осигури охраната им.

Обмисля се на по-късен етап веломрежата да бъде разширена. Стана ясно още, че Общината ще кандидатства за европейски средства за изграждане на нова зона за безплатен интернет в София.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: "Става дума за 1000 ваучера, които ще бъдат раздадени за всички градове, т.е. които ще могат да кандидатстват всички общини на територията на ЕС. Стойността на един ваучер е 15 хиляди евро."

Решението София да се включи в надпреварата беше подкрепена и от общинските съветници. Все още не е ясно къде точно ще бъде изградено новото място с безжичен интирнет, но водещият критерии ще е то да бъде оживено каквито са парковете, пазарите, площадите. Кметът подчерта, че в момента всички станции на метрото, над 270 автобуса на градския транспорт, както и няколко парка и пазари разполагат с Wi-Fi.