НОВИНИ

Ще има ли телефони в асансьорите?

От 1 януари следващата година всички асансьори трябва да разполагат с мобилно устройство за връзка с аварийния екип на поддържащата фирма. Ако изискването не бъде изпълнено, асансьорите може да бъдат спрени от движение. От бранша обаче сигнализират, че няма как да спазят сроковете и вероятно хиляди съоръжения ще останат без мобилен модул в кабината. Репортаж на Тихомир Игнатов.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:40, 29.10.2016
Чете се за: 00:52 мин.
У нас
Сашо Колев, техник: Слага се допълнителна антена, която осигурява това нещо устройството да има обхват навсякъде, където и да е асансьорът в шахтата, под земята. Трябва да има.

Техниците разказват, че повечето хора гледат с недоверие на предупредителните бележки, които оставят по входовете.

Въпрос: Знаете ли за това нещо?

Мария Няголова: Не, от вас чувам.

Александър Милушев: За първи път го чувам.

Мария Няголова: Връзката с техниците може да бъде осигурена по всяко време. По скоро по-строг контрол в експлоатацията на асансьорите. Повече проверки на документи.

Иван Адемичин: Дори да се обади човек по този телефон не му е гаранция дали бързо ще му бъде дадена помощ. Мисля, че пак е някакво поръчка. Някои хора ще бъдат облагодетелствани.

От бранша са предупредили Държавната агенция за метрологичен и технически надзор още през април, че няма да се справят със сроковете.

Дилян Пенчев, член на УС на "Софийската асоциация на асансьорните техници": Все още няма официална информация от страна на Държавната агенция. Срокът засега е 31 декември. Със сигурност няма да бъдат сложени устройства на всички асансьори, а те не са стотици, а са хиляди към момента без мобилен модул.

От бранша настояват още и за по-строг контрол върху фирмите в сивия сектор.

Дилян Пенчев, член на УС на "Софийската асоциация на асансьорните техници": Не разполагат с необходимия брой персонал, държат ниски цени, не издават необходимите документи за плащания и са в така наречения сив сектор.

В момента в България около 30% от асансьорите имат разговорни устройства. Това са предимно нови асансьори, произведени след 2009 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Детско парти за Хелоуин превзе киноцентъра в Бояна
Детско парти за Хелоуин превзе киноцентъра в Бояна
Белгийският външен министър подписа споразумението за свободна търговия с Канада
Белгийският външен министър подписа споразумението за свободна търговия с Канада