НОВИНИ

Ще има ли виновни за съборената къща - паметник на културата в Пловдив?

До 30 000 лв ще бъде глобата за незаконното събаряне на емблематичната къща на богатия търговец на тютюн Васил Куцоглу зад общината в Пловдив. Собствениците й пък ще трябва да я възстановят в първоначалния й вид. Повече за къщата вижте от разговора с Александър Трайков – директор на Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство" към Министерство на културата, който беше гост в Сутрешния блок на БНТ1.

bnt avatar logo
от Екип на БНТ - Пловдив
07:52, 11.06.2019
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Сградата се намира в центъра на Пловдив, тя е със специфично културно значение. Не се знае поради какви обстоятелства е била съборена, така че Министерството на културата е предприела проверка и случаят ще бъде предаден на прокуратурата за разследване, категоричен е Трайков.

Чешкият архитект Йосиф Шнитер остава в наследството на Пловдив повече от 20 сгради, произведения на изкуството. Според внучката му това е поредно посегателство срещу историята на Пловдив.

Проф. Мария Шнитер- внучка на архитекта Йосиф Шнитер: Минавайки оттук видях дупката и буквално сърцето ми спря от ужас и от огорчение. Как може да се почувства човек? Това е поредният удар по една красива традиция, която ние унищожаваме със завидна последователност и сме на път съвсем да унищожим.Трудно може да се каже, че институциите няма как да забележат. То се намира буквално на една педя от кметството. Пред очите на целия град се случва това. Не е някъде на скришно място. Най-вероятно пак ще се окаже, че не са нарушени никакви правила и никакви норми. Така че, ние за пореден път ще се убедим, че законът и моралът в България трудно се доближават, да не кажа, че хич не се пресичат.

От фирмата изпълнител отказаха всякакъв контакт с нас. Собственикът на обекта обаче заяви пред БНТ, че къщата е съборена, защото е пострадала от големите валежи.

Светослав Митов- собственик на обекта: Това са от проблемните дъждове. Сутеренната част се беше напълнила с вода, две от стените се бяха пропукали, една от стените беше опасна за съседната сграда.
- Преди да съборите тази фасада е трябвало да извикате комисия?
- Не към мен, аз съм собственик на имота, не изпълнител
- Смятате, че вие не сте виновен, а изпълнителя?
- Аз съм собственик, а не изпълнител.
- А изпълнителят не ви ли каза, че ще събаря цялата фасада?
- Коментирайте с който трябва не с мен.
;

Според издаденото разрешение за строеж от общината и одобрения проект от Националния институт за недвижимо културно наследство, собствениците са били задължени да запазят фасадата на сградата.

Георги Стаменов – кмет на район „Централен“- Пловдив: Входирахме два сигнала до прокуратурата като единият сигнал е по наказателния кодекс във връзка с увреждането на сграда, която е със статут в защитена зона. Там те съответно носят наказателна отговорност за тези умишлени свои деяния. Вторият сигнал е до прокуратурата с искане за отмяна на строителното разрешение, тъй като то е за ремонт и реконструкция на съществуваща сграда, а реално вече няма обект, който трябва да бъде ремонтиран и възстановяван.
Инж. Тошо Пашов – заместник-кмет на район „Централен“- Пловдив: Вече при тази ситуация обстоятелствата са променени и би следвало този проект да бъде наново преразгледан и съответно съгласуван от НИНКН, а пък може да има и други последствия. Това разрушаване на сградата е в отклонения на издадените строителни книжа и издаденото строително разрешение. В тези строителни книжа, които са утвърдени от НИНКН се запазва южната фасада, тъй като този обект е паметник на културата от ансамблово значение.
Георги Стаменов – кмет на район „Централен“- Пловдив: Собствениците трябва да предприемат мерки и действия за възстановяване на сградата в първоначалния й вид, за да може да запазим поне визията, за съжаление, няма да е автентична.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Ангел Димитров: Различията ни със Северна Македония са фундаментални
Проф. Ангел Димитров: Различията ни със Северна Македония са фундаментални
Редно ли е да има платен паркинг пред Дряновския манастир?
Редно ли е да има платен паркинг пред Дряновския манастир?