НОВИНИ

Ще има ли законопроект за защита на работниците?

Ще има ли законопроект за защита на работниците и ще могат ли некоректни работодатели да бъдат принудени да изплащат забавени заплати? На заседание на Временната парламентарна комисия, създадена заради проблема, депутати, синдикати и работодатели обсъдиха начините работниците попаднали в това положение да бъдат защитени. Мина Петрова работи по темата.

Мина Петрова
от Мина Петрова
20:44, 17.05.2017 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Пред Временната комисия за проучване на случаите на неизплатени заплати, работодателски организации, синдикати и омбудсманът обсъдиха законопроекта за защита на работниците, който беше внесен в новия парламент от Мая Манолова и от КНСБ.

Целта му е да прекрати законната възможност на работодателите да експлоатират своите служители, най-вече като не им изплащат трудовите възнаграждения. Работодателските организации не бяха съгласни с промените, които трябва да бъдат направени в седем закона.

Ивелин Желязков, АИКБ: Тази епидемия, която не съществува обаче и според синдикалната страна, ние имаме шанс с подобни мерки да я превърнем в реална. Неизплатените за миналата година възнаграждения, на забавените за миналата година възнаграждения, са 23 милиона лева, платените възнаграждения са над 3 милиарда лева.
Мая Манолова, омбудсман на Република България: Малко или много са 23 милиона лева неплатени заплати? Е ли е това проблем, или не е проблем? На тези 23 милиона лева отговарят по данни на Инспекцията по труда 57 хиляди работници за 2016 със забавени и неплатени заплати.

Най-оспорван беше въпросът за Фонда за гарантиране на вземанията. В момента, стойността му е 250 млн. лв. За изминалата година, от него са изплатени 2 млн лв на 1 % от работниците, които са били ощетени от своите работодатели. Според браншовите организации, ако законът бъде променен, така че работниците да могат да започват сами процес по несъстоятелност, за да е по-лесно отпускането на средства от фонда, ще възникнат злоупотреби.

Мая Манолова, омбудсман на Република България: След като във вашите организации членуват само честни работодатели, тогава какво ви притесняват тези промени? Те няма да се отнасят за тях.

Депутатите от комисията казаха, че за да бъде приет предложения законопроект, работодателските организации, синдикатите и омбудсманът трябва да представят обединена позиция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев разговаря със Съюза на тракийските дружества
Румен Радев разговаря със Съюза на тракийските дружества
Само два нови локомотива се движат по железопътните линии на страната
Само два нови локомотива се движат по железопътните линии на страната