НОВИНИ

Ще има музей на еврейската общност в Дупница

Еврейската общност в Дупница има намерение в близко време да подреди музейна сбирка. Тя ще се помещава в Еврейския културен дом в града и ще включва експонати, свързани с бита и историята на представителите на местната общност.

bnt avatar logo
от Николай Янев
17:40, 17.11.2016
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Музейната сбирка ще бъде разположена в помещение до заседателната зала в културния дом, където сега останалите в града евреи се събират за празници и по други поводи. В нея ще бъдат подредени снимки, свързани с живота на дупнишките евреи в миналото, книги, предмети от бита.

Леонид Хаздай - председател на Районната организация на евреите "Шалом" в Дупница
"Може би сега е моментът да призова хора, които са жители на Дупница и в момента гледат това предаване, или пък евреи, които живеят в София, в чужбина - ако имат снимков материал, ако имат стари предмети, ще им бъдем много благодарни, ако можем да съберем една сбирка от експонати, с която да запознаваме гости на града и хората да имат някаква идея изобщо какво представлява юдеизмът и еврейството в града."

От организацията се опитват да поддържат интерес към тази тема и сред по-младите в града. За тази цел провеждат съвместни инициативи с местни културни институции.

Валентина Караганова - секретар на читалище "Ген. Георги Тодоров"
"У младото поколение определено се наблюдава интерес към историята и въобще към приноса на евреите към културния и духовен живот говоря специално за Дупница."

Първите евреи, които се заселват в Дупница през 16 век, идват от Испания. През първата половина на миналия век евреите са значителна част от местното население. Сега в града са останали 50-ина представители на общността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Модата на скафандрите
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Модата на скафандрите
Леонардо ди Каприо обядва с шотландски бездомници
Леонардо ди Каприо обядва с шотландски бездомници