Ще бъде построена пречиствателна станция за водите на река Драговищица край Босилеград. Това стана ясно днес след среща на министрите на екологията на Сърбия и България Горан Триван и Нено Димов. Срещата се състоя в сръбския град Димитровград и беше предизвикана от протести на българите от Западните покрайнини заради замърсяване на водите в района от оловно-цинковата мина "Караманица".

Няколко мерки срещу замърсяването на водите на река Драговищица край Босилеград набелязаха след близо двучасова среща двамата министри на екологията. Първо - министър Горан Триван каза, че Сърбия ще засили надзора над мината и обеща да бъде построена пречиствателна станция.

Горан Триван, министър за защита на околната среда на Република Сърбия: На общината са дадени 65 хиляди долара, за да се подготви техническа документация. Ще има проверка, ще се извършат и всички предварителни дейности, за да започне изграждането на система за пречистване на отпадните води.Това е от изключителен интерес за хората в Босилеград и за нашата приятелска България. Може да ми имате доверие, че ще свършим тази работа перфектно.

Сръбският министър на екологията е обещал в разумно време България да получи данни какво е в момента състоянието на водите на река Драговищица. Изпратено е писмо до сръбското Министерство на земеделието, което отговаря за водите.

Горан Триван, министър за защита на околната среда на Република Сърбия: Съгласно данните, с които разполагаме всички параметри на всички измервания на водите там са в законните концентрации. Но ще повишим контрола.

За да се уеднаквят обаче методите на отчитане на замърсяването министър Нено Димов е предложил създаването на работна група с експерти от двете страни.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: Дали методите, по които ние мерим, методите, по които те мерят съвпадат, дали стойностите са еднакви. Но това ще бъде и помощ в общото развитие на Сърбия към ЕС, защото ние изпълняваме европейските норми, ние мерим по европейските методи и те ако случайно имат разминаване това ще е помощ за тях да могат да направят преждевременно крачка напред към уеднаквяване, за това към което се стремят.

И още - България иска да участва, ако флотационната инсталация за оловно-цинковата руда продължи да работи, в оценката за въздействието ѝ върху околната среда в трансграничен аспект.

Днес бяха подписани и меморандум за разбирателство между двете министерства и споразумение за ранен обмен на информация в случай на радиационна авария.