НОВИНИ

По-добре учебници след година, отколкото - лоши учебници

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
08:21, 23.01.2016
Чете се за: 01:18 мин.
Истории
добре учебници година отколкото лоши учебници

В началото на седмицата учители и издатели призоваха Законодателя да отложи с година влизането на новите учебници за първи и пети клас в българското училище. Предложението е доста резонно. Защото към днешна дата има сериозна опасност или първия срок децата да нямат учебници, или да учат по старите. Причината e, че за да направят наистина добри учебници издателите искат не определените в закона 7 месеца, а доста повече. Казват, че в Германия го правели за 18-24 месеца. Законодателят обаче не иска да прави промени.

;

Отлагането с година се вижда дълъг срок и за министерството. Оттам смятат, че при сегашното положение учебниците ще закъснеят само с около един учебен срок. През първия срок децата можели да учат без учебници или със старите учебници, но с новите програми, които, видите ли, доста приличали на старите./ И затова ни беше нужен цял нов закон ? /.

Проблемът бил в историята.Там учебното съдържание в пети клас е силно променено. Вместо История на България се учи Стария свят. Затова от министерството предлагат петокласниците да учат с учебниците на седмокласниците, които пък сега по старата програма учат Стария свят.Тук силно възразиха учителите - петокласниците няма да разберат понятийния апарат, а и няма да има достатъчно учебници в училища и за петокласници, и за седмокласници. Кога ще се печатат пък те ? Министърът им отговори - конституцията била конституция във всички класове, нямало да има проблеми с понятията. Аз съм майка на шестокласник и честно да ви кажа се радвам, че се е родил две години по-рано. /Проблемите, за които говоря се отнасят за тазгодишните четвъртокласници/. Изобщо нямаше да съм доволна синът ми да учи половин година по записки или по учебника от горните класове. Повярвайте ми, на децата и без това и сега им е трудно, и с учебници им е трудно, а какво остава без тях. И да вземат да си признаят грешката и министерството, и законодателя и заедно да потърсят изход от ситуацията преди да са осъзнали какво става родителите. Защото тези учебници, по-добрите, ги чакаме още откакто са се появили старите. Изписали сме сума ти статии колко са лоши старите учебници и някакси не се връзва сега да получим още по-лоши.

Така че, скъпи изпълнителна и законодателна власт, една година забавяне на учебниците няма да е фатална, фатално ще е да напиша още 100 репортажа колко лоши са учебниците на българските деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ОТ СЕДМИЦАТА: Стъпка към отпадане на гео-блокирането
ОТ СЕДМИЦАТА: Стъпка към отпадане на гео-блокирането
Москов за ваксините: Политическа аката, която черпи сили от страха на майките
Москов за ваксините: "Политическа аката, която черпи сили от страха на майките"