НОВИНИ

Ще избере ли Австрия крайнодесен президент?

Австрия утре може да избере първия крайнодесен президент в Европа. Балотажът утре изправя един срещу друг екологът ван дер Белен и кандидатът на Партията на свободата, който спечели първия тур.

bnt avatar logo
от БНТ
19:37, 21.05.2016
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Първият трус в Австрия дойде на първия тур на президентските избори - кандидатите на традиционните партии бяха пометени. Най-много - 35 на сто от гласовете - взе харизматичният и малко известен до скоро Норберт Хофер от крайнодясната Партия на свободата с неговата платформа срещу мигрантите, исляма, Евросъюза и гейбраковете.

Норберт Хофер: Тези, които не оценяват страната ни, които воюват за "Ислямска държава" или изнасилват жени, на тях казвам - тук не е ваш дом. Не можете да останете в Австрия.

Ето и какво очакват неговите привърженици:
- Спокойствие.
- Да е като преди.
- Ние имаме християнски ценности.

Опонентът - пенсионираният професор по икономика, Александер Ван дер Белен се кандидатира като независим, с подкрепата на Зелената партия. На първия тур той взе 22 на сто. Сега анкетите поставят двамата претенденти рамо до рамо. Голям брой избиратели още се колебаят, защото намират и двамата твърде крайни.

Александер Ван дер Белен: В тази страна разбират, че предстои решение за посоката. Между отворена, проевропейска Австрия, с която да се гордеем и нещо друго, за което не ми се говори много - нещо малко, със затегнати граници, ориентирано назад.

"Искам Австрия да остане отворена страна, социалната солидарност да работи", заяви австрийка.

"Ако гласуваме за Ван дер Белен, поне няма да стане по-лошо. Аз от години гласувам за Зелените, надявам се поне малко бъдещето на Европа да е по-добро", смята друг привърженик.

Нов фактор за избирателите преди втория тур е смяната на канцлера. Социалдемократът Вернер Файнман, който следваше германската политика към мигрантите, подаде оставка и бе заменен на поста от Кристиан Керн.

Развръзката утре следят внимателно в цяла Европа, особено в страни като Германия, където в последните месеци крайнодесните популисти рязко набират скорост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преди хуманитарната среща в Истанбул
Преди хуманитарната среща в Истанбул
Михаил Миков отказал да е част от ръководството на БСП
Михаил Миков отказал да е част от ръководството на БСП