Могат ли климатичните промени да окажат влияние дори на производството на бира? Според белгийски пивовари, отговорът е "да", а все по-топлият климат може да доведе до изчезването на бира, която се произвежда само в района на Брюксел и която има почти легендарен статут сред почитателите на пивото.

Добре охладена, с характерен леко кисел вкус и аромат на грозде, малини, кайсии и череши - такава, според местните производители, е най-добрата белгийска ламбик бира.

Този вид е сред перлите в короната на известната с традициите си в бирата Белгия. Производството на ламбик прилича повече на това на виното и изисква много време и търпение. И по-точно - между 2 и 3 години. Веднъж опитали я, всички са категорични - заслужава си.

Някога районът на Брюксел бил известен със своите пивоварни. Сега са останали не повече от 10, които да правят ламбик. Причината - освен, че трябва да ферментира по естествен път, тя се нуждае и от точно определена температура - между 0 и 5 градуса.

Прочутата пивоварна "Кантийон" е сред малкото, които и до днес могат да се похвалят, че правят истинска ламбик бира. Семейният бизнес обаче, е застрашен.

Жан Ван Рой, собственик на пивоварна "Кантийон": Всяка година става все по-топло, летата са ужасно горещи, но вече и през зимата не е достатъчно студено, за да може нашата бира да ферментира качествено.

Семейство Ван Рой основават "Кантийон" през 1900 г. и си предават тайните от поколение на поколение.

Жан Ван Рой, собственик на пивоварна "Кантийон": Някога баща ми и дядо ми са работели от средата на октомври, до средата на май, но ние сме ограничени между ноември и март. Това ни отнема цели два месеца, в които да произвеждаме бира.

По-малкото време за производство, означава и по-малко бройки, което логично намалява и приходите. Така да изпиеш чаша студен "Кантийон" става все по-голям лукс. Пивоварите не изключват един ден напълно да спрат да произвеждат ламбик бира, а това място да остане само музей на старите белгийски традиции в пивото.

Откриха най-древната бира в света

Откриха най-древната бира в света

Археолози от университета „Станфорд“ откриха най-старата бира в света, съобщава BBC. Находката, която може би е на над 13 000 години, е намерена в пра...