НОВИНИ

"Българската Коледа" дарява ново оборудване за диагностика на деца с епилепсия

Деца с тежки епилепсии ще имат възможност да се диагностицират с нова по-модерна техника в столичната болница "Свети Иван Рилски". Това ще стане благодарение на дарение по линия на "Българската Коледа". По този начин лечението у нас ще е на нивото на най-развитите епилептични центрове по света.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
11:30, 16.12.2019 (обновена)
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Диагнозата "епилепсия" носи след себе си стигма. И променя живота на цялото семейство.

Веска Събева - Асоциация на родители на деца с епилепсия: Доста често родителите не споменават. И в училища и детски градини не ги приемат.

Един на всеки 200 души заболява от епилепсия. Най-често болестта се проявява при децата. При част от пациентите лечението с медикаменти не действа.

доц. Петя Димова - Референтен център по епилептична хирургия, УМБАЛ "Св. Иван Рилски": А детските епилепсии, което е добре известно, са едни от най-тежките.

При най-тежките случаи досега не беше възможно да се определи прецизно зоната в мозъка, която трябва да се оперира. Така лечението беше почти невъзможно. Сега лекарите разполагат с технология, която позволява едновременното използване на два метода за диагностика и източникът на епилепсията може по-лесно да се локализира.

доц. Петя Димова - Референтен център по епилептична хирургия, УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Съчетание на електроенцефалография от този апарат, по време на провеждане на ядрено-магнитно резонансно изследване.

Тази специална шапка с електроди свързва двата апарата.

доц. Петя Димова - Референтен център по епилептична хирургия, УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Тя не съдържа никакви метални елементи.

След операция на пациенти с резистента на медикаментите епилепсия животът им се променя напълно.

доц. Красимир Минкин - Референтен център по епилептична хирургия, УМБАЛ "Св. Иван Рилски": Ако до вчера е имал всеки ден пристъпи и го оперираме днес, то от утре да няма никакви пристъпи.

Методът е уникален не само за България. Само на няколко места в Европа е възможна подобна диагностика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Училището в село Крушевец с благотворителна кампания
Училището в село Крушевец с благотворителна кампания
Президентът издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров като главен прокурор
Президентът издаде указ за освобождаването на Сотир Цацаров като главен прокурор