НОВИНИ

Ще минава ли "Турски поток" през България?

Отклонението на газопровода "Турски поток" ще минава през България, твърди руският вестник "Комерсант", като се позовава на информация от "Газпром". Енергийният министър Теменужка Петкова обясни, че българското правителство все още не е получило официална информация от руската държавна газова корпорация за евентуалното преминаване на трасето през страната ни. Ще бъдат ли пренаписани основните маршрути за синьо гориво през Европа и връща ли се България на картата на големите енергийни играчи - вижте подробностите от репортера ни Николай Минков.

Николай Минков
от Николай Минков
18:07, 22.11.2018 (обновена)
Чете се за: 01:49 мин.
У нас

Според разчетите на "Газпром", публикувани от Комерсант, през 2020 г. Русия трябва да ни подава 15.8 млрд. куб. м синьо гориво на турската граница. За Сърбия предвиденият максимален капацитет е 11 млрд. куб. годишно, за Унгария 9 млрд. а за Словакия 4.3 млрд.

Ето и коментарът на министър Теменужка Петкова във връзка с публикацията на "Комерсант" дали трасето на втората тръба ще мине през България.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Ние сме готови за реализацията на такъв един проект, разбира се, при стриктно спазване на европейското законодателство, но разбира се трябва да изчакаме официалната информация от страна на "Газпром". Още повече, че разговори по този въпрос бяха водени на най-високо ниво при посещението на премиера Борисов и срещата му с президента Путин. За България е изключително важно да запази своето стратегическо място на газовата карта на Европа. Това е наш основен приоритет. От друга страна е важно да гарантираме сигурността на доставките. Затова и разработваме концепцията за изграждане на газоразпределителен център.
;

Част от трасето на наша територия вече е изградено -от турската граница до Провадия. Оттам то почти повтаря маршрута на "Южен поток", от който Русия се отказа пред 2014 г. Преминава през цяла Северна България, за да излезе при бъдещата станция "Расово", която ще поддържа налягането до границата със Сърбия, където газопроводът ще навлезе в района на Зайчар.

Темата предизвика реакции в парламента. Всички политически сили смятат, че ако трасето мине през България,това ще бъде голям енергиен успех за страната ни.


Александър Ненков - ПГ на ГЕРБ: Изключително кратки са сроковете, в които трябва да се вместим. Знаете, че една процедура е съпътствана с различни обжалвания и има възможности по чисто административен път да бъде спряна. Така че тук трябва да се положат всички усилия и от страна на правителството и от страна на НС , каквото е необходимо, в най-кратки срокове, поне това, което зависи от нас.

Таско Ерменков - ПГ на БСП за България: Решението, което се взема наистина е добро за България, защото няма да бъдем заобиколени, както имаше такъв риск. Единственият проблем обаче, който съществува е какво ще стане с онези договори, които имаме с Русия до 2030 г. за транзит за газ през България и плащането на този транзит независимо от това какви количества се транзитират.

Рамадан Аталай - ПГ на ДПС: След всички тези безобразия, които направиха от Костово време до правителството на Бойко Борисов, за да направим така, че да нямаме нито "Син поток", нито "Южен поток", сега не трябва да изпуснем поне част от "Турски поток", който трябва да преминава през България, за да можем поне част от загубите, които ще сполетят България от прекъсването на стария договор да се опитаме да ги получаваме от тук за транзитиране.

Искрен Веселинов - ПГ на Обединени патриоти: Всъщност нещо, което стоеше като негативен сценарий да бъдем заобиколени от газовите потоци вече е решено.

2.8 млрд. лв. ще струва изграждането на 496 км ново трасе и двете компресорни станции. "Булгартрансгаз" заяви,че няма да използва държавни пари, а нужните средства ще набави чрез аукцион през декември, на който ще обяви за запазване на бъдещи обеми на газопровода. Амбициите са чрез бъдещия газов хъб "Балкан" да можем да продаваме газ на Гърция и Македония. Плановете са да се превърнем в основен доставчик и за страните от Западните Балкани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Германия готви нов закон за квалифицираните работници от ЕС
Германия готви нов закон за квалифицираните работници от ЕС
ДРУГИТЕ новини: Телевизорът главен герой
ДРУГИТЕ новини: Телевизорът главен герой