НОВИНИ

Ще намери ли решение въпросът с имотите на тракийските бежанци

Президентът Румен Радев е поставил въпроса за компенсация на имотите на тракийските бежанци пред президента на Турция. Това заяви той в словото си по повод 115-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, която беше отбелязана снощи в историческата местност Петрова нива.

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:48, 19.08.2018
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Пепелищата на Тракия поглъщат множество животи, хиляди българи се прощават с родния си край и са превърнати в бежанци, устремени към свободна България. Така, припомняйки миналото, президентът Радев категорично заяви, че историческата истина трябва да бъде отстоявана.

Румен Радев - президент на България: Вече поставих директно въпросът за компенсациите на тракийските бежанци пред президента на съседна Турция. Ще продължавам да изисквам ясен отговор и при всеки случай, когато историческите факти се пренебрегват или поставят под съмнение. Но никой не може по-добре и по-вярно да пренесе през времето споменът за освободителните борби на Тракия и Македония от вас - потомците на нашите герои.

Никола е родом от Голямо Буково - в сърцето на Странджа. Той е тук всяка година, а неговите години са вече 100. Обяснението е просто.

Никола Мирчев - секция "Тракийска памет" - Бургас: Аз си обичам България и си обичам местността. Мечтая за Странджата и до края, до живот ще мечтая.

Затова Никола обеща - да се върне и догодина на Петрова нива и да почете героите от въстанието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарът над Карлово се разраства - горят близо 100 декара борова гора
Пожарът над Карлово се разраства - горят близо 100 декара борова гора
Звезда на 8 години: Малката Елизабет с първа авторска песен и фенове в Youtube
Звезда на 8 години: Малката Елизабет с първа авторска песен и фенове в Youtube