НОВИНИ

Ще обяви ли независимост Каталуния?

Продължава играта на нерви между испанското правителство и лидерите на сепаратистите в Каталуния. Премиерът на автономната област заяви, че едностранното обявяване на независимост е въпрос на дни. Управляващите в Мадрид остават категорични - референдум не е имало, няма да има и отцепване на Каталуния. Испанският крал Фелипе Шести направи телевизионно обръщение, което вместо да успокои двата враждуващи лагера, му навлече критики от стана на каталунците.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:10, 04.10.2017
Чете се за: 01:19 мин.
По света

В деня, в който 700 хиляди каталунци протесираха срещу полицейския произвол по време на референдума, лидерът на автономната област Карлес Пучдемон даде първото си телевизионно интервю. Пред БиБиСи, каталунският премиер заяви, че независимостта от Испания ще бъде обявена до дни.

Карлес Пучдемон, премиер на Каталуния: Ще обявим независимост до 48 часа след окончателното преброяване на гласовете. Вероятно това ще стане до края на тази седмица или в началото на следващата.

Още преди дни испанският премиер Мариано Рахой заплаши Барселона, че ако едностранно бъде обявена независимост, може да бъде задействан член 155-и от Конституцията. Ако това стане факт, ще започне процедура, след която могат да бъдат замразени правомощията на автономната област.

Карлес Пучдемон, премиер на Каталуния: Това би било поредната от серията грешки на испанското правителство. След всеки техен грешен ход, ние ставаме по-силни. По-близо сме от всякога до независимостта, а действията на Мадрид карат повече и повече каталунци да пожелаят да се отделим от Испания.

В безпрецедентно телевизионно обръщение, испанският крал Фелипе VI призова да бъде спазвана конституцията и обвини каталунските лидери в "недиопустима нелоялност". Според него референдумът в неделя е бил незаконен и нарушава единството на страната.

Крал Фелипе VI: Каталунското общество е разделено и конфронтирано. Това подкопава чувствата и солидарността, които обединяват испанците. Подобно безотговорно поведение може да подложи на риск дори икономическата и социална стабилност на Каталуния и на цяла Испания.

Председателят на барселонския клон на управляващата Народна партия приветства думите на краля и призова всички привърженици на единна Испания да дойдат на протест тази неделя.

Хавиер Гарсия Абиол, председател на Народната партия в Каталуния: Негово Величество подчерта, че трябва да бъдат спазвани законите в тази държава. Никой няма право да се опитва да прави преврат. Радвам се, че ние - хората, които сме както каталунци, така и част от Испания, имаме подкрепа.

Не на същото мнение някои каталунци, според които в думите на Фелипе VI никъде не се е чул призив за диалог между сепаратистите и управляващите.

Мъж: Това беше патетична реч, която беше за испанците извън Каталуния. Той не каза нищо на двата милиона души, които гласуваха и които протестират.

Очаква се в 22 часа българско време, каталунският лидер Карлес Пучдемон да направи обръщение към гражданите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отново пожар в тютюневия склад на улица Одрин 8
Отново пожар в тютюневия склад на улица "Одрин" 8
ДРУГИТЕ новини: Молекули изпълняват задачи
ДРУГИТЕ новини: Молекули изпълняват задачи