НОВИНИ

Очаквайте "Денят на оркестъра" в Брегово

Ще остане ли бреговският ученически оркестър ,,Иван Бърдаров" без музиканти. В града пазят традициите на духовата музика от десетилетия. Днес обаче музикантите намаляват, желаещите да застанат зад нотния лист в местното училище, стават все по-малко. В следващия епизод от поредицата ,,Денят на оркестъра" Тихомир Игнатов и Краси Стоичков ще представят мечтите и надеждите на учениците от малкото погранично градче, които се борят местната музика да не отиде в музея. Поредицата може да гледате всеки вторник и четвъртък в Сутрешния блок на БНТ 1.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
12:30, 19.08.2017
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Ученическият оркестър в град Брегово пази традициите на няколко поколения музиканти. Момчетата носят униформи с над 30-годишна история. Платовете вече са овехтели, но нотите остават непокътнати от времето. Тук свирят и ромчета от няколко махали, благодарение на социална програма. Трудно четат и пишат, но свирят български хора и маршове.

За момчета се грижи техният учител Христо Христов. Разказва, че оркестърът е основан през 1948 г. от Иван Бърдаров и до днес носи неговото име. През годините децата намаляват, но винаги се намират наследници на традицията.

Христо Христов: ,Като дойдат нови музиканти им намираме мондир от стар музикант, който вече е напуснал и не свири, използваме неговия. Позашиваме ги изпираме ги и така действаме.

- Прекарах седем години в това училище и то ми е като втори дом, оркестърът, приятели. Тук си намерих доста добри приятели.

Понякога в репетиционната се завръщат и стари музиканти, които помагат на децата.

Савин Кирилов: Това са ноти, останали от 20-30 години. Всичко това се е свирило едно време.
Христо Христов: Искам този оркестър да е по-голям, да са 20 деца, а не 10."

За да поддържа пламъка в очите на децата, Христо Христов се опитва да намира повече участия. Не винаги обаче парите стигат за пътувания, нужни са и инструменти.

Христо Христов: Винаги се нуждаем от инструменти. Може би от облекло. Не е лошо да се направи мажоретен състав към училището.

Тук вярват, че духът на музиканта е несломим. Христо споделя, че мечтае един ден да види момчетата в градския оркестър. Дотогава репетициите продължават.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да се предпазим от ултравиолетовите лъчи на плажа?
Как да се предпазим от ултравиолетовите лъчи на плажа?
Откриха загинал турист в Пирин
Откриха загинал турист в Пирин