НОВИНИ

Ще остане ли Великобритания в играта?

Държи ли се Европейският съюз като един отбор на фона на футболните страсти, които се разгоряха на първенството във Франция и ще остане ли Великобритания в играта след днешния вот? Специалните ни пратеници в Брюксел Тоня Димитрова и Илия Иванов се срещнаха с футболни фенове късно снощи по време на мача Белгия - Швеция. "Червените дяволи" се класираха за осминафиналите като отстраниха шведите с един на нула. Напред в първенството продължават и трима представители на Обединеното кралство - отборите на Англия, Северна Ирландия и Уелс.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова оператор: Илия Иванов
06:03, 23.06.2016
Чете се за: 01:06 мин.
По света

Вечерта в Брюксел е посветена на футбола. Надеждата е Белгия да играе като истински отбор, искат един ден и Европа да покаже отборна игра. Последен мач за Белгия от груповата фаза на Европейското. Хората в центъра на града се интересуват само от едно - червените дяволи да смачкат Швеция.

Дейвид: Трябва да играят повече като отбор, всички те са различни индивидуалности, играят в различни отбори. Истина е, че играят заедно вече от няколко години, но не се усеща реална сплотеност. - Каза, че Белгия има нужда от сплотеност. Смяташ ли, че и Европа има нужда от това? - Това е добър въпрос. Не мисля.... Но не е по силите ми да променя това. Надявам се един ден да има личности, които да реорганизират начина, по който Евросъюза работи.

Вечерта преди референдума в Брюксел е посветена на националната гордост. Както Белгия, така и Англия остават в играта, или поне във футбола.

- Смяташ ли, че Великобритания ще отпадне от играта?

Ленар: Труден въпрос... Нека да си говорим за футбол тази вечер, труден въпрос. Не, не, имаме нужда от тях. Имаме нужда от тяхната атмосфера, от тяхната мотивация ентусиазъм, те са част от футбола, те са го измислили. - Можеш ли да кажеш същото и за Европейския съюз - имаме нужда от тях? - Точно така, нуждаем се от тях.

Но футболните страсти показват и как собствената националност може да остане на заден план.

Майк: Аз съм от Холандия, но наистина обичам белгийците. - Защо? - Имам много приятели, обичам отбора. Отне им години да стигнат до тук.

Нито един от футболните фенове не смята, че днешният референдум ще завърши с напускане на Великобритания.

- Ще остане ли Великобритания в играта в ЕС?

Хуан: Ще останат, ще останат, защото е важно за цяла Европа, и за тях, и за нас.

Перин: Не мисля, че някога ще напуснат. Британците никога няма да напуснат.

Строги мерки за сигурност около големите екрани, на които се излъчва мача, навсякъде достъпът на феновете е контролиран и от полиция, и от армия. Дали националните пристрастия ще останат само във футбола ще разберем днес, когато британците дават своя вот.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великобритания решава дали да остане в Европейския съюз
Великобритания решава дали да остане в Европейския съюз
Намериха момчето, което се изгуби в Карловския балкан
Намериха момчето, което се изгуби в Карловския балкан