НОВИНИ

Ще оцелеят ли малките болници?

Лекари и медицински сестри от 23 общински болници в страната прекратиха работа за час и излязоха на протест, за да поискат 30 милиона лева целева субсидия. С тях се надяват да запазят здравните заведения в по-малките населени места. В момента дълговете на общинските болници са 100 милиона лева. Вижте прякото вкключване на Ива Колева от Русе.

БНТ2-Русе
от БНТ2-Русе Ива Колева
19:56, 15.01.2018
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

Тежкото състояние на здравеопазването и опасността от фалит на общинските болници заради дългове отново накара лекарите да излязат на протест. Медиците са против затварянето на лечебните заведения, защото се намират в отдалечени райони и в тях здравни грижи получават предимно възрастни хора и социално слаби. Ако се стигне до ликвидирането им, повечето от пациентите ще трябва да пътуват с километри до големите градове, а при усложнения това може да се окаже фатално. В момента въпреки огромните си задължения общинските болници оцеляват благодарение на търпението на доставчиците.

Протести на лекари в страната заради опасност от фалит на общинските болници

Тежкото финансово състояние на общинските болници се дължи на факта, че те работят по цени на клиничните пътеки от 2006 година, като през това време минималната заплата се е увеличила от 180 на 510 лева, а промяната в цените на консумативите, лекарствата и услугите е драстичната. С най-големи дългове - от 5 милиона лева - е общинската болница в Тутракан. Заради липсата на пари от година медиците не са получавали пълните си възнаграждения.

Д-р Любомир Бойчев – началник АГ-отделение, МБАЛ – Тутракан: Да нарастват тройно, четворно работни заплати, консумативи, енергоносители, а нищо в цените на клиничните пътеки да не се променя – за капак на всичко това да бъде лимитирано – и какво да бъдем виновни, че лекуваме ли.
Сюзън Расим, медицинска сестра: Санитари, примерно говоря, не, че нещо лично, с 20 години стаж вземат повече от една сестра – млада, която работи в болницата, независимо в кое отделение. Никой млад кадър новозавършил не иска да започне работа в болница с толкова малко средства.

Почти колкото на санитарите, са и заплатите в Свищовската болница. 20% от трудовите им възнаграждения за декември не са изплатени. Дълговете на здравното заведение са 450 000 лева. А за да оцелее, болницата в Омуртаг планира съкращения на персонала. Тя има дългове за близо 700 000 лв., като 430 000 от тях са към доставчици на лекарства. С огромни задължения от два милиона лева е и болницата в Дупница.

Любомир Таушански, началник на отделението по ортопедия и травматология в МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Дупница: Ако не се променят нещата, ако не се направи реформата, за която се говори, няма да са още дълго време като болници.

Затова по време на протеста днес медиците от болницата в Раковски инициираха подписка с настояване за промяна на финансирането на клиничните пътеки и премахването на лимитите.

Д-р Иван Тумбашки – директор на Многопрофилна болница за активно лечение "Раковски": Ние сме ограничени с един лимит и да имаме надлимитна дейност, не ни се заплаща. Такава дейност имаме за 80 000 лева за миналата и за по-миналата година.

А лекарите в Карлово поискаха финансирането на клиничните пътеки да се увеличи с поне 40%. Пациентите също подкрепиха протестите на медиците.

Христина Димитрова – пациент: Никоя общинска болница не бива да се закрива. Това е престъпление. Това е геноцид спрямо българския народ.

Само за последните 10 години 20 общински болници са затворили врати.

След днешните протести реакцията на Здравното министерство не закъсня. Добрата новина е, че през тази година на общинските болници ще бъдат отпуснати 28 милиона и половина лева. Ще бъдат преразгледани и клиничните пътеки, по които работят.

Жени Начева – зам.-министър на здравеопазването: Законът за държавния бюджет е приет от НС, законът за бюджета на НЗОК също е приет от НС. Има ред, условия и правила, при които се договарят конкретните правила за работа на медицинска помощ, в това число и общинските болници. И ние ще следваме този ред и правила. Разговорът с общинските, както и с областните болници трябва да бъде как се лекуват пациентите и как те да оптимизират своята работа и дейността си.

Протестът на медиците беше подкрепен от Българския лекарски съюз и Българската стопанска камара. Медиците са категорични, че действията им нямат нищо общо с Европредседателството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Саниран блок в Бургас протече
Саниран блок в Бургас протече
Засега грипна епидемия е обявена само в област Перник
Засега грипна епидемия е обявена само в област Перник