НОВИНИ

Ще пие ли Пендаровски вода от извора

Ако прочитайки заглавието, в главите ви се появи идилична картина, в която президентът на Северна Македония Стево Пендаровски се навежда над горски извор с ледено студена вода, за да отпие от него, ще сгрешите. Друга е посоката, макар че образът с водата от извора е толкова шаблонизиран, но пък в случая е верен.

Костадин Филипов
от Костадин Филипов
15:28, 10.11.2019
6275
Чете се за: 02:04 мин.
Истории
пие пендаровски вода извора

Защото във вторник, 12 ноември 2019 г. в Париж Стево Пендаровски ще се срещне с френския си колега Емануел Макрон. В Скопие новината за срещата предизвика небивал интерес, най-малко по две причини. Първо, защото тъкмо Емануел Макрон бе този, който на 17 октомври в Брюксел на заседанието на Европейския съвет бе единственият, който наруши консенсуса за това, могат ли Албания и Северна Македония да получат дата за начало на преговори за членство в ЕС. Всички останали държави членки бяха съгласни, макар че ако питате мен, дори Макрон да беше вдигнал бариерата пред Скопие и Тирана, сигурно щеше да се намери някоя друга страна, която да представи някакъв мотив, за да ги спре. Но така или иначе френският президент пое върху себе си цялата вина за неуспеха на Северна Македония и на Албания, което означава, че се превърна във „Враг № 1“ на всички, които очакваха най-после преговорите за членство да започнат.

Това, от една страна. От друга, досега Макрон упорито избягваше всички покани на новоизбрания президент на Северна Македония Стево Пендаровски за среща. Чувал съм Пендаровски да се оплаква, че е правил няколко опита за лична среща с френския си колега, особено в навечерието на заседанието на Европейския съвет, когато стана ясно, че Париж има свои резерви към това Скопие да получи дата. Подобни опити е правил и премиерът Зоран Заев, но и той е получавал същия отказ. Вярно, министърът на външните работи Никола Димитров направи една кратка визита под Айфеловата кула, но той там се видя с хора на своето ниво и не можа да даде реални сигнали за позицията на Франция, и лично на президента Макрон. Така се стигна до едно объркващо тълкуване на намерението на френския държавен глава да не „пусне“ преговорите за членство на Албания и Северна Македония.

И сега, след като Макрон фокусира върху себе си цялата негативна енергия и разочарование на македонците и албанците от неуспеха в Брюксел, той е дал съгласие да се види с Пендаровски. Вярно, това няма да е официална визита на президента на Северна Македония във Франция, съпроводена от всички държавни почести. Няма да бъде и чисто двустранна визита на работно равнище, в която обикновено се върши повече конкретна политическа и дипломатическа работа, отколкото в помпозните официални посещения. Макрон и Пендаровски ще отделят от времето си за участие в голяма международна проява в Париж, в която се събират много държавни и правителствени ръководители. Но и това е нещо, щом като в Скопие вдигнаха толкова шум, че най-после, французинът ще седне заедно със Стево за да му обясни мотивите си за отказа Северна Македония, а и Албания, да не получат дата. За да може Пендаровски да разбере казал ли е Макрон „Не“, както твърдят някои, или просто е обяснил, че Европейският съюз в момента няма възможност да поеме нови членове. И ако това е така, Пендаровски ще поиска да чуе лично от френския държавен глава неговото обяснение, и особено – неговата визия за бъдещето на европейското семейство. И по-точно, вижда ли той в тази визия още няколко нови стола около масата, край която сега седят онези държави, които до този момент са успели да прекрачат прага на ЕС. Може думите на Макрон да не се харесат на Пендаровски, но това е за предпочитане пред неизвестността и гадаенето казал ли е Емануел „Не“ и как го е казал – твърдо или не толкова категорично, и ако е не толкова категорично, защо не е гласувал утвърдително. Въпроси, въпроси, много от които имат кръчмарски привкус, на въпреки това е хубаво да получат отговор.

И понеже в Скопие подобни предстоящи прояви – по традиция, се превръщат във фетиш, от който зависи съдбата едва ли не на целия свят, а може би и на част от Вселената, затова и ние ще чакаме резултата с почти същото нетърпение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът на Боливия свиква нови избори
Президентът на Боливия свиква нови избори
Бъркоу критикува Камерън за референдума за Брекзит
Бъркоу критикува Камерън за референдума за Брекзит