Ще купуваме ли по скъпи хляб, мляко, месо и ще скочат ли сметките за парно и ток, ако КЕВР одобри поисканото увеличение на природния газ с нови 14% от 1-ви октомври. Може ли повишението на енергоресурсите да се отрази на инфлацията, която в момента е 3,5%? Отговорите потърси Николай Минков.

Последните данни на Евростат сочат, че цените на енергоносителите у нас са нараснали с над 84% за последните 17 години при 36 % средно в Еворпейския съюз. Само през този година газът беше повишен на два пъти, като при последното, на 1 юли, той скочи с близо 11 на сто. С поисканото от "Булгаргаз" ново увеличение от 14 % от октомври, се очаква и верижно поскъпване на стоки и услуги.

Между 1 и 10% от стойността на енергоресурсите формира цената на стандартен хляб тип "Добруджа".

Мариана Кукушева- председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите: Зърнената реколта на България е 2,5 млн. т. В момента борсовата цена на такъв тип пшеница е 400 лв. без ДДС и никой не продава. Единственият начин да се запазят по-ниски цените и да не се покачват, е да мине държавата към диференцирана ДДС ставка на хляба в рамките на 5%.
 "Булгаргаз" поиска поскъпване на газа с над 14%

"Булгаргаз" поиска поскъпване на газа с над 14%

"Булгаргаз" официално внесе искане в Комисията за енергийно и водно регулиране за поскъпване на природния газ от 1 октомври с увеличение с 14,87 % или...

Според месопреработвателите увеличението на газа няма да доведе до осезаемо повишаване на цените на тяхното производство.

Скокът на енергоресурсите ще се отрази и в цената на млечните продукти, но с колко, от бранша не са изчислили.

Симеон Присадашки, Асоциация на млекопреработвателите: Енергоресурсите са доста сериозно перо от себестойността на преработените млечни продукти, но доколко ще се отрази за всеки един от операторите, това вече е лично конкретно, тъй като всеки един оператор има различни енеригйни разходи.

Това е доста относително и не може да се говори еднозначно.

Според изчисление на КНСБ с около 2,3% до края на годината ще се повиши общата издръжка на живота заради новите цени на топло и електроенергията.

Иван Нейков: Министерствата не знаеха за увеличението на бюджетните заплати

Иван Нейков: Министерствата не знаеха за увеличението на бюджетните заплати

Министерски съвет ще обсъди утре възможностите за увеличение на бюджетните заплати с 10% от 1 януари 2019 г., заяви днес премиерът Бойко Борисов. Нови...

В предаването "Още от деня" бившият социален министър Иван Нейков пресметна, че ако бюджетните заплати бъдат увеличени с 10%, това щяло да компенсира поскъпването.

Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика: Ако приемем средна заплата за 800 -1000 лв. едно такова увеличение между 80 и 100 лв е в състояние, особено в семейства където има двама работещи, да поеме натиска на всички тези увеличения на цените, които се очакват.

С колко точно ще се повиши цената на природния газ ще стане ясно в края на септември.