Все още е рано да се каже дали цените на самолетните билети ще поскъпнат заради евентуално въвеждане на екотакса. Това коментира в кулоарите на парламента финансовият министър Владислав Горанов. Преди дни България се присъедини към декларация, подписана от още 8 държави, които настояват Европейската комисия да предложи законови промени за въвеждане на екотакса върху самолетните билети, заради въглеродните емисии, които авиационният транспорт създава.

След обсъждане в Министерския съвет, България се е присъединила към декларацията, инициирана от Нидерландия, за общи действия в Евросъюза по ценообразуването на самолетните билети. В документа се посочва, че въздушният транспорт причинява около 2,5% от глобалните емисии на въглероден диоксид, а шумът е много над допустимите норми. Декларацията е подписана още от Германия, Дания,Франция, Италия, Белгия, Люксембург и Швеция.

Владислав Горанов - министър на финансите: Самата декларация отправя апел към ЕК да извърши анализ и да предложи на парламента и на съвета възможно решение в посока ограничаване или облагане на дейността на авиационните оператори във връзка с емисиите,които този бизнес генерира.

Документът е изпратен на новия председател на Европейската комисия с искане да започне дебат относно ценообразуването в авиацията, чрез въвеждане, например, на данъчно облагане или сходни политики, които да бъдат съобразени с националните системи, конкурентоспособност, географско положение и развитие на транспортната инфраструктура в държавите членки.

Владислав Горанов - министър на финансите: На въпрос ще се увеличат ли цените, с колко ще се увеличат, ще се отрази ли това на цената на билетите, твърде рано е да се дава отговор, защото до голяма степен би било спекулативно.

Ако подготви конкретно предложение, то ще трябва да бъде одобрено от Европарламента. Може ли мерките да окажат влияние и на цените на вътрешните полети?

Владислав Горанов - министър на финансите: Нека да видим ЕК ще предложи ли нещо и какво и ако тя предложи, то вероятно ще засегне целия авиационен бизнес на територията на континента.

Междувременно, Франция и Германия вече предприеха стъпки за въвеждане на екотакса върху самолетните полети.

Ограничават скоростта по пътищата в Нидерландия

Ограничават скоростта по пътищата в Нидерландия

Нидерландия с мерки срещу мръсния въздух. Страната намалява скоростта по пътищата в светлата част на деня от 130 на 100 км/ч. Мярката е част от план з...