Анонсираното увеличение на енергоресурсите ще предизвика покачване на инфлацията, която в момента е около 3,5%, прогнозират експерти. Това увеличение от своя страна се очаква да доведе до поскъпване на основни хранителни стоки и услуги.

Ако КЕВР одобри поисканото от "Булгаргаз" увеличение на синьото гориво с 14% от октомври, освен парното и топлата вода ще поскъпне и хляба, тъй като близо 10% от неговата цена се определя от стойността на горивата.

От бранша се опасяват, че не могат да удържат сегашните цени и поради повишените борсови котировки на хлебното зърно. По тази причина те поискаха дефиринцирана ставка на ДДС за хляба, за да компенсират по-високите производствени разходи.

Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите: Зърнената реколта на България, която има хлебопекарни качества, е 2,5 млн. т. В момента борсовата цена на такъв тип пшеница е 400 лв. без ДДС и никой не продава. Единственият начин да се запазят по-ниски цените и да не се покачват, е да мине държавата към диференцирана ДДС ставка на хляба в рамките на 5%.
 "Булгаргаз" поиска поскъпване на газа с над 14%

"Булгаргаз" поиска поскъпване на газа с над 14%

"Булгаргаз" официално внесе искане в Комисията за енергийно и водно регулиране за поскъпване на природния газ от 1 октомври с увеличение с 14,87 % или...