НОВИНИ

Ще поскъпне ли свинското след заразата с Африканска чума?

Свинското е второто най-предпочитано месо у нас, показват данни на Евростат. С увеличаването на огнищата на зараза по свинете се появиха няколко въпроса - поскъпна ли свинското месо в магазините, намаля ли търсенето и какви щети за икономиката ще последват - отговорите потърси Татяна Йорданова.

bnt avatar logo
от БНТ
20:16, 24.07.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Оказа се, че чумата по свинете трябва да интересува и вегетарианците.

Цветан Илиев, Асоциация на индустриалното свиневъдство: Щетите, които нанася тази болест са икономически.
Владимир Илиев, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища: И косвената вреда е голяма, ще остане и безработица, на регионален принцип ще се усети. Да не говорим, че щетата за свиневъдите просто ще е огромна.
Цветан Илиев, Асоциация на индустриалното свиневъдство: Загубват се пазарни позиции, които са отвоювани с много усилия, с много разходи.

Сценарият за загуба на работни места и поскъпване на свинското ще се сбъдне, ако болестта не бъде спряна. Според данните на стоковата борса обаче цените все още са под контрол.

Владимир Илиев, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища: Към момента не наблюдаваме никакво завишение. Една промяна от 4 стотинки, която не е съществена. Няма нищо общо с Африканската чума по свинете.

В магазините - притеснение няма.

Благовеста Пенкова, служител в магазин за месо: Няма спад в интереса и цената си е същата.

Прогнозата дали цената ще се вдигне зависи от това дали болестта ще бъде овладяна. Но в този магазин имат друга прогноза и тя е съвсем категорична: до края на деня месото от витрината ще бъде продадено.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спор между ГЕРБ и БСП заради Африканската чума по свинете
Спор между ГЕРБ и БСП заради Африканската чума по свинете
Ново огнище на африканска чума в един от най-големите свинекомплекси в България
Ново огнище на африканска чума в един от най-големите свинекомплекси в България